Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ BIOADITIVA NA SVOJSTVA AMBALAŽNOG MATERIJALA

Anita Ptiček Siročić orcid id orcid.org/0000-0001-6243-4638 ; Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Varaždin, Hrvatska
Marko Omazić ; Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlata Hrnjak-Murgić orcid id orcid.org/0000-0003-4729-5603 ; Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.351 Kb

str. 19-23

preuzimanja: 374

citiraj


Sažetak

U ovom su radu ispitivani uzorci ambalažnih polietilenskih (PE-LD) filmova kojima su dodani različiti prirodni konzervansi (cimet, zeleni čaj, ružmarin i đumbir). PE-LD filmovi dobiveni su prešanjem na hidrauličnoj preši Dake pri 120 °C. Toplinska stabilnost uzoraka praćena je termogravimetrijskom analizom (TGA) u struji dušika (protok 100 ml/min) kod brzine zagrijavanja od 10 °C/min u temperaturnom intervalu od 25 do 600 °C. Uzorcima su određena mehanička svojstva (prekidna čvrstoća i prekidno istezanje) te je ispitana njihova postojanost na djelovanje mikroorganizama. Rezultati mehaničkih svojstava pokazuju smanjenje prekidnog istezanja u odnosu na čisti polietilen, ali i povećanje vrijednosti prekidne čvrstoće kod nekih uzoraka. Iz rezultata je vidljivo da dodatak bioaditiva polietilenskim filmovima povećava njihovu toplinsku postojanost, a da najveću antimikrobnu aktivnost pokazuje uzorak polietilenskog filma pripremljenog s cimetom.

Ključne riječi

ambalažni materijali; polietilen; bioaditivi; toplinska svojstva; antimikrobna aktivnost

Hrčak ID:

129442

URI

https://hrcak.srce.hr/129442

Datum izdavanja:

28.7.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.524 *