Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ BIOADITIVA NA SVOJSTVA AMBALAŽNOG MATERIJALA
Anita Ptiček Siročić
orcid.org/0000-0001-6243-4638
; Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Varaždin, Hrvatska
Marko Omazić
; Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlata Hrnjak-Murgić
orcid.org/0000-0003-4729-5603
; Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
U ovom su radu ispitivani uzorci ambalažnih polietilenskih (PE-LD) filmova kojima su dodani različiti prirodni konzervansi (cimet, zeleni čaj, ružmarin i đumbir). PE-LD filmovi dobiveni su prešanjem na hidrauličnoj preši Dake pri 120 °C. Toplinska stabilnost uzoraka praćena je termogravimetrijskom analizom (TGA) u struji dušika (protok 100 ml/min) kod brzine zagrijavanja od 10 °C/min u temperaturnom intervalu od 25 do 600 °C. Uzorcima su određena mehanička svojstva (prekidna čvrstoća i prekidno istezanje) te je ispitana njihova postojanost na djelovanje mikroorganizama. Rezultati mehaničkih svojstava pokazuju smanjenje prekidnog istezanja u odnosu na čisti polietilen, ali i povećanje vrijednosti prekidne čvrstoće kod nekih uzoraka. Iz rezultata je vidljivo da dodatak bioaditiva polietilenskim filmovima povećava njihovu toplinsku postojanost, a da najveću antimikrobnu aktivnost pokazuje uzorak polietilenskog filma pripremljenog s cimetom.
Ključne riječi
ambalažni materijali; polietilen; bioaditivi; toplinska svojstva; antimikrobna aktivnost
Hrčak ID:
129442
URI
Datum izdavanja:
28.7.2014.
Posjeta: 1.524 *