Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ovezanost pristupa sreći, motiva za volontiranje i subjektivne dobrobiti volontera

Dubravka Miljković orcid id orcid.org/0000-0002-1616-0792 ; Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lana Jurčec orcid id orcid.org/0000-0002-3603-0776 ; Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 276 Kb

str. 115-129

preuzimanja: 961

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rada bio je utvrditi odnos između pristupa sreći, motiva za volontiranje i subjektivne dobrobiti volontera. Na ukupno 136 volontera (44 muškaraca i 90 žena) starih između 16 i 56 godina primijenjena su 4 upitnika: Upitnik pristupa sreći, Upitnik volontiranja, Skala zadovoljstva životom i Kratka skala depresije i sreće. Upitnik volontiranja mjeri šest motiva za volontiranje, stupanj zadovoljenja tih motiva i zadovoljstvo volonterskim radom. Upitnik pristupa sreći mjeri orijentacije prema ugodnom, angažiranom
i smislenom životu.
Faktorska analiza motiva za volontiranje pokazala je dva glavna faktora: intrinzične motive (vrijednosti, učenje i samo-razvoj) i ekstrinzične (razvoj karijere i prilagodba društvu). Intrinzični motivi su izraženiji od ekstrinzičnih a i bolje zadovoljeni. Hijerarhijske regresijske analize pokazale su da se važnost obje vrsta motiva kao i njihovo zadovoljenje mogu predvidjeti na temelju orijentacije na smislen život s time da su se samo za intrinzične motive značajnim prediktorima pokazali i dob i ugodan život. Jedini prediktor zadovoljstva životom je zadovoljstvo volontiranjem, a jedini prediktor osjećaja sreće je izraženost intrinzičnih motiva.
Može se zaključiti da su najzadovoljniji volontiranjem volonteri usmjereni na smislen život, a oni i u najvećoj mjeri uspijevaju zadovoljiti svoje motive za volontiranje (i intrinzične i ekstrinzične). Ove spoznaje važne su u praksi volontiranja, kako u regrutaciji volontera tako i u njihovoj edukaciji.

Ključne riječi

volontiranje; motivi za volontiranje; subjektivna dobrobit; pristupi sreći

Hrčak ID:

166160

URI

https://hrcak.srce.hr/166160

Datum izdavanja:

15.1.2015.

Posjeta: 2.036 *