Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

AGRESIVNO I PROSOCIJALNO PONAŠANJE DJECE U DJEČJIM DOMOVIMA

Marina Ajduković ; Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada
Linda Rajhvajn Bulat ; Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada
Branka Sladović Franz ; Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada


Puni tekst: hrvatski pdf 142 Kb

str. 185-213

preuzimanja: 3.624

citiraj


Sažetak

Longitudinalno praćenje djece koja odrastaju u dječjim domovima, koje se odvija kao sastavni dio projekta »Mogućnosti unapređenja skrbi za djecu u dječjim domovima i udomiteljskim obiteljima«, prošireno je ispitivanjem međusobnih odnosa djece u domu. U tu svrhu konstruiran je upitnik koji ima dobra psihometrijska obilježja, a njegovom faktorskom analizom ekstrahirana su tri faktora: agresivnost među djecom, međusobna podrška djece i seksualno uznemiravanje među djecom. U istraživanju su sudjelovala djeca oba spola u dobi od 10 do 19 godina (N =229). Djeca i mladi podjednako često iskazuju nazočnost prosocijalnog i podržavajućeg ponašanja, kao i uzajamnog agresivnog ponašanja. Djeca koja percipiraju veću razinu agresivnosti u domu dobivaju manje socijalne podrške, doživljavaju veći svakodnevni stres, imaju lošiju sliku o sebi te imaju više psihičkih poteškoća, a i sami se socijalno nepoželjnije ponašaju.

U interpretaciji podataka sudjelovali su i odgajatelji i djeca u fokusnim grupama, u kojima su iskazali da je podržavajuće ponašanje među djecom rijetko, dok je agresivno ponašanje često. Za unapređivanje situacije odgajatelji predlažu obiteljski tip života i povoljniji omjer zaposlenih i djece, a djeca predlažu bolji društveni život i sportske aktivnosti.

U zaključku se naglašava nužnost osiguravanja života bez vršnjačkog nasilja djeci u domovima te se predlaže dodatna izobrazba odgajatelja za djelotvorno suočavanje s vršnjačkim nasiljem, razvoj prosocijalnog ponašanja djece kao i neke objektivne organizacijske promjene koje će unaprijediti kvalitetu života djece i odgajatelja.

Ključne riječi

dječji domovi; prosocijalno ponašanje; agresivno ponašanje

Hrčak ID:

29381

URI

https://hrcak.srce.hr/29381

Datum izdavanja:

28.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.809 *