Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Invaliditet u kontekstu socijalnog modela

Vesna Mihanović ; Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske


Puni tekst: hrvatski pdf 188 Kb

str. 72-86

preuzimanja: 7.449

citiraj


Sažetak

Značajan pomak u rehabilitaciji osoba s invaliditetom učinjen je mijenjanjem medicinskog modela u socijalni, a pod utjecajem socijalnog društva koje se u razvijenim zemljama svijeta javlja sredinom dvadesetog stoljeća. U medicinskom modelu, koji je prevladavao osamdesetih godina, u središtu pažnje je bilo oštećenje, a ne osoba. U takvom društvu, osobe s invaliditetom shvaćaju se kao problem. Danas je općenito prihvaćen socijalni model koji kao osnovni problem naglašava odnos društva prema osobama s invaliditetom. Stavlja pojedinca u centar odlučivanja pri donošenju odluka koje se odnose na njega, te što je još najvažnije, smještava problem izvan osobe, u društvo. Osnovna ideja modela je da oštećenje koje objektivno postoji ne treba negirati, ali ono ne umanjuje vrijednost osobe kao ljudskog bića. Ono što osobe s invaliditetom isključuje iz društva su neznanje, predrasude i strahovi koji prevladavaju u tom društvu. Stoga, socijalni model naglašava prava pojedinca, te teži restrukturiranju društva. Pojavom socijalnog modela invaliditeta i modela ljudskih prava dolazi do značajnih promjena u odnosu društva prema osobama s invaliditetom. Uvažavajući ‘socijalni model invaliditeta, utemeljuju se inkluzivna istraživanja koja su nastala kao odgovor ne samo na isključenost osoba s invaliditetom iz procesa istraživanja, već kao potrebna reakcija u smislu pritiska osoba s invaliditetom te uskraćivanja njihovih prava. U svjetlu socijalnog modela usvojena je i međunarodna klasifikacija funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja-ICF.
Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom bila je potrebna zato što su se osobe s invaliditetom dugo vremena smatrale ‘predmetima’ skrbi ili medicinskog tretmana umjesto ‘nositeljima’ prava. Odluka da se tome pridodaju instrumenti univerzalnih ljudskih prava specifi čnih za osobe s invaliditetom nastala je iz činjenice da je, unatoč tome što osobe s invaliditetom teoretski stječu pravo na sva ljudska prava, još uvijek, u praksi, nemaju osnovna prava i temeljne slobode koje pripadaju većini ljudi.

Ključne riječi

medicinski model; socijalni model; model ljudskih prava; inkluzivna istraživanja; Međunarodna klasifikacija funkcioniranja (ICF); Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom

Hrčak ID:

63444

URI

https://hrcak.srce.hr/63444

Datum izdavanja:

23.1.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 11.943 *