hrcak mascot   Srce   HID

Diskrepancija : studentski časopis za društveno-humanističke teme

 
 
Status: aktivan
ISSN 1332-3415 (Tisak)
UDK: 3 009
Kontakt: Klub studenata sociologije "Diskrepancija"
Filozofski fakultet
Ivana Lučića 3
10 000 Zagreb
Email:
Url: http://diskrepancija.hr/hr/sekcije/casopis-diskrepancija/
Izdavač: Klub studenata sociologije Diskrepancija
  Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb
Impresum (101 KB)
Upute autorima (101 KB)

Diskrepancija je studentski časopis koji objavljuje radove iz područja društvenih i humanističkih znanosti. Prvi put izlazi 2000. godine. Dosad objavljeni članci pokrivaju širok spektar akademskih disciplina i polja istraživanja uključujući kulturalnu sociologiju, vizualnu antropologiju, socijalnu psihoanalizu i književnu kritiku. Većina je autora/ica sa Sveučilišta u Zagrebu, iako ih ima i s inozemnih sveučilišta, kao npr. Sveučilišta u Ljubljani, Sveučilišta u Beogradu te s Harvarda i Yalea.

Časopis se izdaje na hrvatskom jeziku i izlazi jednom godišnje. Podijeljen je u četiri kategorije. Prva je sastavljena od originalnih autorskih radova i uglavnom sadrži pet članaka. Druga je posvećena prijevodima klasične i suvremene literature na hrvatski jezik, a koja na njega još nije bila prevedena. Svrha ovih prijevoda je predstaviti hrvatskoj akademskoj zajednici autore/ice i teme koji su dosad bili izostavljeni u društvenim i humanističkim istraživanjima. U toj se kategoriji po prvi put pojavljuju na hrvatskom jeziku radovi Henry D. Thoreaua, Krishana Kumara, Williama G. Sumnera, Loica Wacquanta i Erika Olina Wrighta. Treća kategorija je intervju u kojoj se objavljuju razgovori s raznim, uglavnom stranim, autorima/cama. Popis intervjuiranih uključuje Johna Keanea, Jerry Z. Millera, Obrada Savića i Erika Olina Wrighta. Na kraju dolaze prikazi i recenzije najrecentnijih izdanja hrvatske, ali i strane, literature iz područja društvenih i humanističkih znanosti.

Cilj nam je osigurati prostor gdje studenti mogu predstavljati vlastite radove svojim kolegama/icama te široj akademskoj zajednici u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama bliskog jezičnog kruga. Time se stvara šire raspravno polje za susret različitih i polemičkih ideja. To omogućuje studentima/cama da ostvare svoje prve istraživačke korake te priliku da uz značajne povratne reakcije kolega/ica, poboljšaju svoje radove. Uz pomaganje studentskog ulaska u akademsku zajednicu, naš glavni cilj je doprinos razvoju istraživačke kulture u Hrvatskoj. To postižemo predstavljanjem klasičnih autora/ica i ideja te, što je znatno važnije, značajnih suvremenih dosega u polju društvenih i humanističkih znanosti.

Potičemo interdisciplinarna i originalna istraživanja koja se bave aktualnim znanstvenim i socijalnim pitanjima, nudeći pritom svježe uvide te pokrivajući relevantan spektar problema. Uredništvo, uz pomoć suradnika/ca recenzira i redigira sve članke, omogućujući studentima/cama dobivanje relevantnih komentara kako bi uz njihovu pomoć mogli poboljšati vlastite radove. Takva praksa omogućuje studentima/cama upoznavanje s procesom izdavanja istraživačkih radova gdje se, za razliku od rutinskog dodiplomskog rada, većina radova opetovano prepravlja prije nego što budu spremni za izdavanje.

Prva godina izlaženja: 2000

Učestalost izlaženja (godišnje): 1

Područja pokrivanja: Društvene znanosti; Ekonomija; Pravo; Politologija; Sociologija; Psihologija; Humanističke znanosti; Filozofija; Povijest; Književnost;

Uključen u Hrčak: 29.05.2006.

Prava korištenja: Sav sadržaj u časopisu zaštićen je pod licencom Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/hr/

Arhiva

2016  
  Vol. 14   No. 20/21
2014  
  Vol. 13   No. 19
2013  
  Vol. 12   No. 18
2012  
  Vol. 11   No. 16/17
2010  
  Vol. 10   No. 14/15
2008  
  Vol. 9   No. 13
2007  
  Vol. 8   No. 12
2006  
  Vol. 7   No. 11
2005  
  Vol. 6   No. 10
2004  
  Vol. 5   No. 9
2001  
  Vol. 2   No. 3
2000  
  Vol. 1   No. 2
  Vol. 1   No. 1
Posjeta: 245.720 *