hrcak mascot   Srce   HID

Diskrepancija : studentski časopis za društveno-humanističke teme

 
 
Status: aktivan
ISSN 1332-3415 (Tisak)
UDK: 3 009
Kontakt: Klub studenata sociologije "Diskrepancija"
Filozofski fakultet
Ivana Lučića 3
10 000 Zagreb

tel. +385 1 6120 030
web: diskrepancija.org/casopis
Email:
Url: http://www.diskrepancija.org/casopis
Izdavač: Klub studenata sociologije Diskrepancija
  Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb
Upute autorima (65 KB)
Upute za reference (65 KB)
Impresum (21 KB)

Diskrepancija je studentski časopis koji objavljuje radove iz područja društvenih i humanističkih znanosti. Klub studenata sociologije 'Diskrepancija', na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, osnovao ga je 1995. Dosad objavljeni članci pokrivaju širok spektar akademskih disciplina i polja istraživanja uključujući kulturalnu sociologiju, vizualnu antropologiju, socijalnu psihoanalizu i književnu kritiku. Većina je autora/ica sa Sveučilišta u Zagrebu, iako ih ima i s inozemnih sveučilišta, kao npr. Sveučilišta u Ljubljani, Sveučilišta u Beogradu te s Harvarda i Yalea.

Časopis se izdaje na hrvatskom jeziku i izlazi jednom godišnje. Podijeljen je u četiri kategorije. Prva je sastavljena od originalnih autorskih radova i uglavnom sadrži pet članaka. Druga je posvećena prijevodima klasične i suvremene literature na hrvatski jezik, a koja na njega još nije bila prevedena. Svrha ovih prijevoda je predstaviti hrvatskoj akademskoj zajednici autore/ice i teme koji su dosad bili izostavljeni u društvenim i humanističkim istraživanjima. U toj se kategoriji po prvi put pojavljuju na hrvatskom jeziku radovi Henry D. Thoreaua, Krishana Kumara, Williama G. Sumnera, Loica Wacquanta i Erika Olina Wrighta. Treća kategorija je intervju u kojoj se objavljuju razgovori s raznim, uglavnom stranim, autorima/cama. Popis intervjuiranih uključuje Johna Keanea, Jerry Z. Millera, Obrada Savića i Erika Olina Wrighta. Na kraju dolaze prikazi i recenzije najrecentnijih izdanja hrvatske, ali i strane, literature iz područja društvenih i humanističkih znanosti.

Cilj nam je osigurati prostor gdje studenti mogu predstavljati vlastite radove svojim kolegama/icama te široj akademskoj zajednici u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama bliskog jezičnog kruga. Time se stvara šire raspravno polje za susret različitih i polemičkih ideja. To omogućuje studentima/cama da ostvare svoje prve istraživačke korake te priliku da uz značajne povratne reakcije kolega/ica, poboljšaju svoje radove. Uz pomaganje studentskog ulaska u akademsku zajednicu, naš glavni cilj je doprinos razvoju istraživačke kulture u Hrvatskoj. To postižemo predstavljanjem klasičnih autora/ica i ideja te, što je znatno važnije, značajnih suvremenih dosega u polju društvenih i humanističkih znanosti.

Potičemo interdisciplinarna i originalna istraživanja koja se bave aktualnim znanstvenim i socijalnim pitanjima, nudeći pritom svježe uvide te pokrivajući relevantan spektar problema. Uredništvo, uz pomoć suradnika/ca recenzira i redigira sve članke, omogućujući studentima/cama dobivanje relevantnih komentara kako bi uz njihovu pomoć mogli poboljšati vlastite radove. Takva praksa omogućuje studentima/cama upoznavanje s procesom izdavanja istraživačkih radova gdje se, za razliku od rutinskog dodiplomskog rada, većina radova opetovano prepravlja prije nego što budu spremni za izdavanje.

Prva godina izlaženja: 2000

Učestalost izlaženja (godišnje): 1

Područja pokrivanja: Društvene znanosti; Ekonomija; Pravo; Politologija; Sociologija; Psihologija; Humanističke znanosti; Filozofija; Povijest; Književnost;

Uključen u Hrčak: 29. svibanj 2006.

Prava korištenja: Sav sadržaj u časopisu zaštićen je pod licencom Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/hr/

Arhiva

2014  
  Vol. 13   No. 19
2013  
  Vol. 12   No. 18
2012  
  Vol. 11   No. 16/17
2010  
  Vol. 10   No. 14/15
2008  
  Vol. 9   No. 13
2007  
  Vol. 8   No. 12
2006  
  Vol. 7   No. 11
2005  
  Vol. 6   No. 10
2004  
  Vol. 5   No. 9
2000  
  Vol. 1   No. 2 (online first)
  Vol. 1   No. 1
Posjeta: 241.112 *