Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROCJENA DEGRADACIJE TLA RAZLIČITO KORIŠTENA: DJELOVANJE NA PROIZVODNOST TLA I SIGURNOST HRANE

B. A. Senjobi
O. T. Ande
A. O. Ogunkunle


Puni tekst: engleski pdf 1.305 Kb

str. 3-22

preuzimanja: 1.378

citiraj


Sažetak

Način korištenja tla jedan je od kritičnih faktora što djeluje na degradaciju i proizvodnost tla. Razmjeri na koji oni utječu na degradaciju i proizvodnost tla nisu u potpunosti ustanovljeni. To nas je potaklo za procjenjivanje razmjera u kojem korištenje tla utječe na proizvodnost usjeva. Razine degradacije tla procijenjene su izravnim motrenjem. Promatrani načini korištenja tla bili su: obradivo tlo za usjeve (korištenje tla 1), uljana palma (korištenje tla 2) i gradilišta (korištenje tla 3). Za analizu podataka primijenjena je korelacija za određivanje namjene (rank order correlation). Izravno motrenje je pokazalo da su fizička i biološka degradacija bile jače od kemijske, kod svih korištenja tla. Procesi degradacije bili su jače izraženi kod korištenja tla 1 i 3 nego kod 2. Prema nalazu korištenje tla bilo je značajno (P<0.01) povezano s degradacijom tla (r=9.47) na svim položajima. Razina degradacije kretala se od umjerene do velike zbog neodgovarajućeg korištenja zemljišta i tipova tla. Međutim, budući da su procesi degradacije bili vrlo izraženi kod svih korištenja zemljišta potrebno je pažljivo izabrati odgovarajuće korištenje kako bi se smanjila degradacija i potakla produktivnost tla.

Ključne riječi

degradacija tla; korištenje zemljišta; izravno motrenje; produktivnost tla i sigurnost hrane

Hrčak ID:

108589

URI

https://hrcak.srce.hr/108589

Datum izdavanja:

13.9.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.333 *