Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe

Marija Hajdić ; Gradski muzej Korčula, Korčula


Puni tekst: hrvatski pdf 123 Kb

str. 311-316

preuzimanja: 1.652

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 116 Kb

str. 317-322

preuzimanja: 600

citiraj


Sažetak

Muzejski predmeti, slojevitim razinama značenja svjedočanstvo su kulturne i gospodarske prošlosti sredine u kojoj su nastali i u kojoj su se koristili. Tradicionalni predmeti korišteni za pripremu hrane, kao i nekadašnja organizacija rada predstavljeni su u izvornom prostoru kuhinje u potkrovlju Gradskog muzeja. U nekadašnjem salonu, na drugom katu palače Gabrielis izloženi su predmeti, koji nisu domaće proizvodnje a koristili su se za serviranje i konzumaciju hrane pripremljene u kuhinji. Zaključujemo kako je u organizaciji života u gradskim palačama posude i potrebna pomagala za pripremu hrane domaće proizvodnje bilo u skladu s ambijentom kuhinje, dok se reprezentativno posude upotrebljavalo u reprezentativnom dijelu palače. Stoga, se muzejskim predmetima dokumentira postepeni proces od nabavka, pripreme, serviranja i konzumacije hrane. Kada se steknu uvjeti za primjereno izlaganje, izložbeni će se prostori upotpuniti predmetima kojima će se dojam autentičnosti upotpuniti.

Ključne riječi

tradicija; kuhinja; običaji

Hrčak ID:

37031

URI

https://hrcak.srce.hr/37031

Datum izdavanja:

5.1.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.137 *