hrcak mascot   Srce   HID

Krmiva : Časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, Vol.48 No.1 Ožujak 2006.

Pregledni rad

Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača

T. Mašek
Vlasta Šerman

Puni tekst: hrvatski, pdf (172 KB) str. 19-31 preuzimanja: 2.367* citiraj
APA
Mašek, T., Šerman, V. (2006). Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača. Krmiva : Časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 48(1), 19-31. Preuzeto s http://hrcak.srce.hr/3633

Sažetak
Hrana onečišćena mikotoksinima predstavlja bitan problem za ljude i životinje. Mikotoksini su toksični metaboliti plijesni koji narušavaju zdravlje ljudi i životinja te dovode do znatnih ekonomskih gubitaka. S tog aspekta najznačajniji su: aflatoksini, ohratoksin, trihoteceni, zearalenon, fumonisini, patulin, tremorgeni toksini i ergot alkaloidi. Neke plijesni mogu proizvoditi više različitih toksina, a neke mikotoksine može proizvesti od više različitih vrsta plijesni. Krmiva se mogu zaraziti već na polju, tijekom žetve ili tijekom skladištenja. Mikotoksini imaju različite akutne ili kronične učinke i to ovisno o vrsti i rezistenciji pojedine životinje. Preživači su znatno otporniji na negativne učinke od monogastričnih životinja. Glavni razlog tome je razgradnja mikotoksina mikrobiotima buraga. Pri tome su protozoe bitnije u biodegradaciji nego bakterije. Ipak, pri dugotrajnoj konzumaciji hrane zaražene mikotoksinima i kod preživača su mogući poremećaji u proizvodnji, reprodukciji i rastu. Posebno značajan problem predstavlja mogućnost prijenosa mikotoksina i njihovih metabolita na ljude, putem jestivih životinjskih proizvoda. Najčešće istraživane vrste preživača su: tovna i mliječna goveda, ovce, koze i jeleni.

Ključne riječi
plijesni; mikotoksini; preživači; zdravlje; proizvodnost

Hrčak ID: 3633

URI
http://hrcak.srce.hr/3633

[engleski]

Posjeta: 3.128 *