hrcak mascot   Srce   HID

Književna smotra : Časopis za svjetsku književnost

 
 
Status u Hrčku: aktivan
Književni pregled : Pregled svjetske književnosti
ISSN 0455-0463 (Tisak)
ISSN 2459-6329 (Online)
UDK: 82/899
Kontakt: Adresa:
Hrvatsko filološko društvo,
Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3,
prostorija - B-115,
10 000 Zagreb, Republika Hrvatska

E-mail adresa: hfd@hfiloloskod.hr
E-mail adresa glavnog urednika časopisa: dblazina@ffzg.hr
E-mail adresa tajnice časopisa: iluksic@ffzg.hr
Email:
Url: http://www.hfiloloskod.hr/index.php/casopisi/knjizevna-smotra
Izdavač: Hrvatsko filološko društvo
  Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3, Zagreb
  http://www.hfiloloskod.hr/
 
Impresum (467 KB)
Upute autorima (716 KB)
Izjava o izdavackoj etici i nesavjesnosti (688 KB)
Upute za reference (615 KB)
Upute recenzentima (413 KB)

Književna smotra prvi je hrvatski časopis orijentiran na svjetsku književnost. U temelje programa časopisa ugrađena je ideja da nijedna kultura, pa ni hrvatska, nije samodostatna, da se svaka kultura razvija iz odnosa prema Drugome: zato je od samih početaka izlaženja Književna smotra nastojala doprinijeti boljem poznavanju književnosti i kulture drugih nacija, a samim time i bogaćenju vlastite kulture, književnosti, znanosti o književnosti te humanistike općenito.
Časopis sustavno prati kretanja i događaje u stranim književnostima, pojave novih i relevantnih pogleda na europsku i svjetsku književnu baštinu te istraživanja hrvatskih književnih i kulturnih veza sa svijetom, pri čemu posebnu pozornost posvećuje novostima na području znanosti o književnosti i tekuće svjetske literarne produkcije. S vremena na vrijeme
časopis se otvara prema područjima u kojima se književnost promatra izvan matičnog istraživačkog konteksta: bilo da je riječ o perspektivi interdisciplinarnih ili intermedijskih istraživanja, ili pak o istraživanjima književnosti unutar kultura Drugih i Drukčijih. Tako najčešće nastaju monotematski brojevi Književne smotre, koji su u značajnoj mjeri obilježili njezinu gotovo polustoljetnu povijest.
Književna smotra namijenjena je znanstvenoj i stručnoj javnosti, studentima, ali i široj zainteresiranoj publici. Suradnici časopisa ugledni su domaći i strani znanstvenici, kritičari, pisci i prevoditelji. Časopis objavljuje znanstvene i stručne radove, izvorne i pregledne, ali i prijevode relevantnih književnoznanstvenih rasprava i eseja te kraćih književnih tekstova, prikaze i recenzije knjiga i časopisa, znanstvenih i stručnih skupova, i slično. Svaki znanstveni i stručni rad prolazi kroz postupak recenziranja. Časopis objavljuje radove na hrvatskom jeziku.
Književna smotra izlazi četiri puta godišnje. Od broja 179/2016 časopis izlazi i u online izdanju.

Prva godina izlaženja: 1969

Učestalost izlaženja (godišnje): 4

Područja pokrivanja: Humanističke znanosti; Filologija; Umjetničko područje; Književnost;

Uključen u Hrčak: 20.10.2016.

Prava korištenja: Tekstovima iz časopisa Književna smotra moguće je koristiti se za osobnu ili obrazovnu svrhu uz poštivanje autorskih prava autora i izdavača.

Arhiva

2017  
  Vol. 183   No. 1
2016  
  Vol. 182   No. 4
  Vol. 181   No. 3
  Vol. 180   No. 2
  Vol. 179   No. 1
Posjeta: 10.538 *