Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ANALIZA SEZONALNOSTI TURIZMA U HRVATSKOJ PRIMJENOM METODE GINI KOEFICIJENTA

Ivan Kožić
Damir Krešić
Snježana Boranić-Živoder


Puni tekst: hrvatski pdf 256 Kb

str. 159-181

preuzimanja: 2.540

citiraj


Sažetak

Produženje sezone, odnosno smanjenje sezonalnosti u različitim se raspravama često nameće kao imperativ i strateški cilj turizma u Hrvatskoj. U ovom se radu sezonalnost turizma u Hrvatskoj analizira primjenom metode Gini koeficijenta za kvantifikaciju njezina stupnja. Analizira se višegodišnje kretanje stupnja sezonalnosti noćenja turista. Također se analizira kretanje stupnja sezonalnosti noćenja s obzirom na porijeklo turista (domaći i strani), zatim najznačajnija emitivna turistička tržišta, vrstu smještajnog kapaciteta i to s obzirom na različite turističke regije Republike Hrvatske. Prema glavnim nalazima istraživanja, stupanj sezonalnosti turizma u Hrvatskoj je od 2001. godine bio u laganom padu sve do početka tzv. Velike recesije, kada se ponovo povećava. Relativno najniži stupanj sezonalnosti zabilježen je kod domaćih turista a potom turista koji dolaze iz Austrije i Njemačke. S obzirom na vrstu smještaja relativno najniži stupanj sezonalnosti je zabilježen u hotelskom smještaju, a s obzirom na turističke regije, na Dubrovačkom području.

Ključne riječi

turizam; sezonalnost; Gini koeficijent; Hrvatska

Hrčak ID:

100650

URI

https://hrcak.srce.hr/100650

Datum izdavanja:

15.4.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.011 *