Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mogućnosti proizvodnje svježeg mekog sira od ugušćenog mlijeka

Ljerka Kršev ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Andrija Vrdoljak


Puni tekst: hrvatski pdf 831 Kb

str. 41-45

preuzimanja: 462

citiraj


Sažetak

Istražene su mogućnosti upotrebe ultrafiltracijom ugušćenog mlijeka za proizvodnju svježeg mekog sira. Za ugušćenje mlijeka upotrijebljen je UF pilot modul tipa DDS-20-1,8 s GR 61 PP membranama površine 0,72 m2. Obrano i punomasno mlijeko ugušćeno je do 15,5; 14 i 12% suhe tvari bez masti (faktori koncentracije 2,8; 2,4 i 1,85). Uzorci svježeg mekog sira, proizvedeni od UF ugušćenog mlijeka koje je sadržavalo preko 12% suhe tvari bez masti, bili su vrlo čvrstog i lomljivog koaguluma; imali su visoki postotak suhe tvari i nisu imali okus i aromu svojstvenu željenoj vrsti svježeg mekog sira. Rezultati ocjenjivanja svježeg mekog sira proizvedenog od mlijeka koje je prije procesa ultrafiltracije zakiseljeno (pH 5,9) i zatim ugušćeno do 12% suhe tvari bez masti, pokazuju da je od UF ugušćenog mlijeka moguće proizvesti sir željenih svojstava, te postići poboljšanja i uštede u procesu proizvodnje.

Ključne riječi

svježi meki sir; ugušćeno mlijeko

Hrčak ID:

101191

URI

https://hrcak.srce.hr/101191

Datum izdavanja:

1.2.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.264 *