hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Istraživanje mogućnosti proizvodnje dimljenog topljenog sira

Gordana Niketić
Ljerka Kršev

Fulltext: croatian, pdf (835 KB) pages 67-72 downloads: 387* cite
APA 6th Edition
Niketić, G. & Kršev, Lj. (1988). Istraživanje mogućnosti proizvodnje dimljenog topljenog sira. Mljekarstvo, 38 (3), 67-72. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/101199
MLA 8th Edition
Niketić, Gordana and Ljerka Kršev. "Istraživanje mogućnosti proizvodnje dimljenog topljenog sira." Mljekarstvo, vol. 38, no. 3, 1988, pp. 67-72. https://hrcak.srce.hr/101199. Accessed 2 Dec. 2021.
Chicago 17th Edition
Niketić, Gordana and Ljerka Kršev. "Istraživanje mogućnosti proizvodnje dimljenog topljenog sira." Mljekarstvo 38, no. 3 (1988): 67-72. https://hrcak.srce.hr/101199
Harvard
Niketić, G., and Kršev, Lj. (1988). 'Istraživanje mogućnosti proizvodnje dimljenog topljenog sira', Mljekarstvo, 38(3), pp. 67-72. Available at: https://hrcak.srce.hr/101199 (Accessed 02 December 2021)
Vancouver
Niketić G, Kršev Lj. Istraživanje mogućnosti proizvodnje dimljenog topljenog sira. Mljekarstvo [Internet]. 1988 [cited 2021 December 02];38(3):67-72. Available from: https://hrcak.srce.hr/101199
IEEE
G. Niketić and Lj. Kršev, "Istraživanje mogućnosti proizvodnje dimljenog topljenog sira", Mljekarstvo, vol.38, no. 3, pp. 67-72, 1988. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/101199. [Accessed: 02 December 2021]

Abstracts
Istraživanja su obuhvatila iznalaženje mogućnosti proizvodnje dimljenog sira. Topljeni sir proizveden po uobičajenom tehnološkom postupku proizvodnje pakovan je u celulozne i jestive proteinske omotače, a proces dimljenja se odvijao pri temperaturi od 60 do 80 °C u toku 2-4 sata. Tokom skladištenja ovako proizvedenog sira utvrđen je gubitak u težini i do 6,88%. Daljnjim istraživanjima konstatirano je da je pakovanjem topljenog sira u polietilenski omotač i primjenom procesa dimljenja, temperaturom od 80 °C u toku 9-10 sati moguće proizvesti novi tip topljenog sira, sira s novim ukusom čija fizikalno-kemijska svojstva i mikrobiološke karakteristike nisu značajno izmijenjene u odnosu na nedimljeni proizvod, topljeni sir.

Keywords
dimljeni topljeni sir; proizvodnja

Hrčak ID: 101199

URI
https://hrcak.srce.hr/101199

[english]

Visits: 649 *