Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SUVREMENI KONCEPT TESTIRANJA PROTUPOŽARNE ZAŠTITNE ODJEĆE

Daniela Zavec Pavlinić ; Biomed d.o.o. & Zavod BRIS, Ljubljana, Slovenija
Anica Hursa Šajatović ; Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatstka
Igor B. Mekjavić ; Institut Josez Stefan, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 1.077 Kb

str. 97-106

preuzimanja: 615

citiraj


Sažetak

Zahtjevi na osobnu zaštitnu opremu ovise o radnim aktivnostima i obvezama koje se izvode na radnim mjestima. S obzirom na zahtjeve radnih mjesta, postavljene su norme (EN 369) prema kojima bi se protupožarna zaštitna oprema trebala izrađivati i koje bi takva odjeća trebala zadovoljavati. Primjenom i poštovanjem normi na tržištu, odnosno kod konačnog korisnika trebala bi se pojavljivati samo certificirana protupožarna zaštitna oprema, ali tome uvijek nije tako. Danas se na tržištu može naći protupožarna zaštitna oprema niže kvalitete ili se serijski izrađena ne podudara sa svojstvima prototipne protupožarne zaštitne opreme potvrđene za nabavu od nacionalnih institucija. Tijekom razvoja protupožarne zaštitne opreme najviše se testova izvede na samim tekstilnim materijalima koji su osnovni ugradbeni elementi odjevnih predmeta koji su prilagođeni 3D ljudskom obliku tijela. No, tkaninu kao dvodimenzionalnu plošnu tvorevinu tijekom prerade u odjevne predmete koji imaju 3D oblik potrebno je iskrojiti i ponovno spojiti šivanjem, pri čemu se mijenjaju karakteristike svih ugrađenih materijala. Odjeća i ugrađeni tekstilni materijali tijekom nošenja i u postupcima održavanja dodatno mijenjaju svoja svojstva. Kako bi se sa sigurnošću moglo utvrditi da zaštitno odijelo ima određena svojstva zaštite od topline i plamena, preporučljivo je izvoditi testiranja pomoću požarne lutke na kojoj se testiraju cjelokupni zaštitni odjevni sustavi. U radu su prikazana istraživanja provedena na različitim tipovima zaštitnih odijela, kod kojih zahtjevi zaštite ovise o tipu radnog mjesta. Testirana su četiri tipa odjevnih sustava za zaštitu od topline i plamena: jednoslojno odijelo za gašenje šumskih požara (tvrtke Odjeća d.o.o., Hrvatska), jednoslojno odijelo (kombinezon) za rad na palubama nosača zrakoplova i jednoslojno odijelo za rad u kotlovnicama (Kraljevska mornarica Velike Britanije) te višeslojno odijelo za gašenje požara u zgradama (Lenzing, Austrija).
Analize testiranja usmjerene su na ispitivanje vanjskog sloja odjeće koji se razlikuje po obliku kroja i konstrukciji, te stupnju zaštite od topline i plamena. Provedene analize obuhvaćaju vrednovanje stupnja opeklina te daju mogućnost procjene da korisnik preživi izloženost djelovanju topline i plamena. U radu su napravljene usporedbe stupnjeva zaštite različitih odjevnih predmeta prema njihovoj namjeni.

Ključne riječi

protupožarna zaštitna oprema; odjevni sustavi za zaštitu od topline i plamena; požarna lutka; eksplozivna vatra; opekline

Hrčak ID:

104715

URI

https://hrcak.srce.hr/104715

Datum izdavanja:

2.7.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.339 *