Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promjene orofacijalnog skeleta u djece s idiopatskom skoliozom kralješnice

Olga Lulić-Dukić ; Zavod za dječju i preevntivnu stomatologiju, Stomatološki fakultet Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Marko Pećina ; Klinika za ortopediju, Medicinski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ančica Pećina-Hrnčević ; Klinika za ortopediju, Medicinski fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 8.919 Kb

str. 215-223

preuzimanja: 688

citiraj


Sažetak

U radu se prikazuju istraživanja uzajamne poveznosti pojave idiopatskih skolioza kralješnice i anomalija orofacijalnog skeleta. U tu svrhu provedena su istraživanja u 202 ispitanika (29 dječaka i 173 djevojčice) u životnoj dobi od 7 do 17 godina s idiopatskom skoliozom od 2 stupnja do 60 stupnjeva mjereno po Cobbu.
U kontrolnoj skupini bilo je 640 ispitanika bez ikakvih znakova iskrivljenja kralješnice ili lošeg držanja. U klinički indiciranim slučajevima izvršena su i radiološka ispitivanja, a u odabranog uzorka djevojčica sa i bez skolioze, provedena su antropometrijska i rendgenkefalometrijska ispitivanja. U ispitanika s idiopatskom skoliozom patološki oralni nalaz nađen je u 78.7%, a u kontrolnoj skupini u 45% slučajeva. Stečene anomalije orofacijalnog skeleta nađene su podjednako često u obje skupine ispitanika, ali su zato nasljedne anomalije daleko i statistički značajno češće nađene u djece s idiopatskom skoliozom, a samo u 0.8% djece bez skolioze kralješnice. Očito je da postoji zajednička genetska predispozicija za nastanak anomalija orofacijalnog skeleta i idopatskih skolioza. Rendgenkefalometrijska ispitivanja su pokazala kada u djece s idiopatskom skoliozom postoji asimetrija oroifacijalnog skeleta, ona je uvijek na strani postraničnog iskrivljenja kralješnice. Rezultati istraživanja pokazuju da je u svakog djeteta s otkrivenim nasljednim
anomalijama orofacijalnog skeleta potrebno posebnu pažnju posvetiti
otkrivanju mogućih deformacija kralješnice. Isto tako u sve djece s otkrivenim deformacijama kralješnice, potrebna je kontrola ortodonta.

Ključne riječi

Idiopatska skolioza, orofacijalni skelet

Hrčak ID:

105264

URI

https://hrcak.srce.hr/105264

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.250 *