Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Rizični faktori i mogućnost njihove eliminacije kod stomatopiroze

Milutin Dobrenić ; Zavod za bolesti usta Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Cekić-Arambašin ; Zavod za bolesti usta Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Iva Vidas ; Zavod za bolesti usta Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.137 Kb

verzije

str. 217-221

preuzimanja: 574

citiraj


Sažetak

Stomatopiroza je relativno česta među ostalim oralnim bolestima.
Prema našim ispitivanjima ona se, kao glavna oralna bolest, javlja kod 18,6% svih naših oralnih bolesnika. Cilj ovog istraživanja je bio da se ustanovi koji su lokalni i sistemički rizični faktori stomatopiroze i da li se oni mogu ukloniti prilikom terapijskog postupka. Metoda rada se sastojala u obradi kliničkih opservacija i odgovarajućih laboratorijskih nalaza, te praćenja uspjeha terapije stomatopiroze. Rezultati ispitivanja na 666 oralnih bolesnika su pokazali, da su oralne upale i hiperkeratoze jezika, te gastrointestinalne, respiratorne i kardiovaskularne bolesti najučestaliji rizični faktori za pojavu stomatopiroze. Od navika su uživanje crne kave prvenstveno ukazuje kao značajan rizični faktor. Terapijski uspjeh postizava se djelovanjem na rizične faktore uklanjanjem lokalnih iritacija, antiupalnom lokalnom terapijom, općom vitaminskom terapijom, kao i sanacijom sistemskih bolesti. Iz svega iznesenog može se zaključiti da prilikom terapije stomatopiroze treba upoznati rizične faktore koji tu bolest izazivaju ili podržavaju i učiniti sve za njihovo uklanjanje. Međutim, teškoće kod toga uvijek postoje, što ilustrira činjenica, da i nakon 5 mjeseci provođenja terapije, još uvijek 5% bolesnika pati i oboljeva od te bolesti.

Ključne riječi

stomatopiroza; faktori rizika

Hrčak ID:

105518

URI

https://hrcak.srce.hr/105518

Datum izdavanja:

15.9.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.137 *