hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Novija ranosrednjovjekovna istraživanja Odjela za arheologiju

ŽELJKO TOMIČIĆ

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
Radom je obuhvaćeno terensko istraživanje autora na čitavom nizu arheoloških lokaliteta na otoku Krku, u Hrvatskom zagorju i Kalničkom prigorju. Rekognosciranjem i pokusnim istraživanjem obavljenim na sakralnim objektima u okolici Punata (sv. Juraj u Maloj Krasi, sv. Nikola na rtu Negritu i sv. Jerolim), kao i na fortifikacijskim građevinama iz vremena prve bizantske vladavine na Jadranu (rt Biškupići i poluotok Sokol), stvorene su predodžbe o slojevitosti arheološkog nasljeđa u nedovoljno istraživanim dijelovima otoka Krka.

Autor u nastavku donosi rezultate ograničenog arheološkog zahvata na kastrumu Vrbovec u Hrvatsko zagorju. Pokusna arheološka iskopavanja uz otkriće segmenata fortifikacije arhitekture ukazala su i na višestrane kulturne utjecaje prepoznatljive u pokretnom materijalu zatečenom u plemićkom gradu Vrbovcu.

U okviru istraživanja arheološke topografije Kalničkog prigorja autor je pokusnim sondiranjem dokazao postojanje ostataka naseobinskog groblja manje seoske zajednice bjelobrdske populacije na lokalitetu Prekrižje kod Gornjeg Obreža.

Hrčak ID: 1078

URI
https://hrcak.srce.hr/1078

[engleski]

Posjeta: 519 *