Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Razvoj malog gospodarstva u Republici Hrvatskoj

Marijan Rajsman ; Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu
Nada Petričević ; Ekonomski fakultet Sveučilištu u Osijeku
Vanessa Marjanović


Puni tekst: hrvatski pdf 227 Kb

str. 250-262

preuzimanja: 5.188

citiraj


Sažetak

Poduzetništvo kao razvojna i pokretačka snaga svakogg ospodarstva temelj je uspješnosti pojedine države. Bio mali, srednji ili veliki poduzetnik, svaki od njih ima odgovornost koju je preuzeo rizikom započinjanja bilo kakvog novog posla jer svaki novi posao ili ideja koja se treba ostvariti, otkriva pravog poduzetnika.
Svaka mala ideja koja kroz provedbu postaje veliki posao daje priliku za daljnji razvoj poduzetnika, ali i potiče razvoj cjelokupnoga gospodarstva. Svakodnevno smo svjedoci nastajanja novih “poduzetnika” koji za razvoj vlastitog posla koriste vlastita, ali i tuđa, novčana i robna sredstva. Pravi poduzetnik je upravo onaj koji svoju ideju provede u djelo. Mali poduzetnici su najčešći poduzetnici koji kroz osnivanje vlastitih obrta ili trgovačka društva ostvaruju svoje poslovne snove. Mala trgovačka društva se suočavaju s problemima
i uvjetima nemilosrdne tržišne utakmice obilježene velikim brojem bankrota i financijskih problema. U ovom se radu osvrćemo na situaciju u stanju malog gospodarstva u Republici Hrvatskoj te na problematiku na koju nailaze poduzetnici u svome radu.

Ključne riječi

poduzetnik; poduzetništvo; gospodarstvo; razvoj; poticajna sredstva; prednosti; nedostaci; obrazovanje; financiranje

Hrčak ID:

108210

URI

https://hrcak.srce.hr/108210

Datum izdavanja:

24.7.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.382 *