Izvorni znanstveni članak
Kvaliteta topljenih sireva proizvedenih uz primjenu domaćih emulgatora KSS-1 i KSS-2 i fizikalno-kemijske karakteristike
Marijana Carić
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Spasenija Milanović
Dragoljub Gavarić
Ljiljana Kulić
Sažetak
Nakon višegodišnjih laboratorijskih, poluindustrijskih i industrijskih istraživanja, osvojena je industrijska proizvodnja domaćih soli za topljenje KSS-1 i KSS-2. Proizveden je topljeni sir u 9 pogona u Jugoslaviji korištenjem novih emulgirajućih agenasa i kvaliteta upoređena s topljenim sirom proizvedenim korištenjem uvoznih soli za topljenje. Izvršena fizičko-kemijska ispitivanja kvaliteta, kao dio kompletnih ispitivanja topljenih sireva pokazuju da su domaće soli dobre kvalitete jer nema bitnih razlika u dobivenim rezultatima između sireva proizvedenih korištenjem KSS-1 i KSS-2 soli i uvoznim solima.
Ključne riječi
topljeni sirevi; emulgator KSS-1 i KSS-2; fizikalno-kemijske karakteristike
Hrčak ID:
108705
URI
Datum izdavanja:
1.2.1986.
Posjeta: 1.160 *