Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Stafilokokno otrovanje sladoledom i značenje fagotipiziranih sojeva stafilokoka u otkrivanju izvora bakterijske kontaminacije sladoleda

Petar Konjević ; Higijensko-epidemiološki odjel Doma zdravlja Kutina


Puni tekst: hrvatski pdf 668 Kb

str. 55-58

preuzimanja: 453

citiraj


Sažetak

U prikazanoj pojavi stafilokoknog otrovanja hranom zabilježeno je 28 oboljelih osoba. Iz uzoraka zatečenog sladoleda i ploški s kremom (kremšnite) izdvojen je zlatnožuti stafilokok istog fagotipa poput onog iz želučanog sadržaja jedne od otrovanih osoba. Bakteriološkom pretragom obrisaka nosa osobini zaposlenog u inkriminiranoj slastičarnici nađena su četiri soja vrste Staphylococcus aureus različitih fagotipova, ah je samo soj izdvojen iz obriska ranice na ruci vlasnika slastičarnice bio istovjetan enterotoksičnom soju istog fagotipa izdvojenomiz sladoleda i ploške s kremom.

Ključne riječi

sladoled; stafilokokno otrovanje; fagotipizirani sojevi stafilokoka

Hrčak ID:

108708

URI

https://hrcak.srce.hr/108708

Datum izdavanja:

1.2.1986.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.407 *