hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Soparnik kao obredno i svečano jelo u Poljicima

Zorica Šimunović-Petrić ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zagreb, Etnološki zavod

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 95-98 preuzimanja: 553* citiraj
APA 6th Edition
Šimunović-Petrić, Z. (1992). Soparnik kao obredno i svečano jelo u Poljicima. Ethnologica Dalmatica, (1), 95-98. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/109126
MLA 8th Edition
Šimunović-Petrić, Zorica. "Soparnik kao obredno i svečano jelo u Poljicima." Ethnologica Dalmatica, vol. , br. 1, 1992, str. 95-98. https://hrcak.srce.hr/109126. Citirano 29.11.2020.
Chicago 17th Edition
Šimunović-Petrić, Zorica. "Soparnik kao obredno i svečano jelo u Poljicima." Ethnologica Dalmatica , br. 1 (1992): 95-98. https://hrcak.srce.hr/109126
Harvard
Šimunović-Petrić, Z. (1992). 'Soparnik kao obredno i svečano jelo u Poljicima', Ethnologica Dalmatica, (1), str. 95-98. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/109126 (Datum pristupa: 29.11.2020.)
Vancouver
Šimunović-Petrić Z. Soparnik kao obredno i svečano jelo u Poljicima. Ethnologica Dalmatica [Internet]. 1992 [pristupljeno 29.11.2020.];(1):95-98. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/109126
IEEE
Z. Šimunović-Petrić, "Soparnik kao obredno i svečano jelo u Poljicima", Ethnologica Dalmatica, vol., br. 1, str. 95-98, 1992. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/109126. [Citirano: 29.11.2020.]

Sažetak
Soparnik je karakteristično poljičko jelo, a sastoji se od dva komada tijesta koja se razvaljaju na dvije okrugle daske „sinije“. Na prvi komad tijesta stavi se nadjev od blitve, malo luka, soli i začini maslinovim uljem, a zatim preklopi s drugim komadom tijesta i zavrnu rubovi. Peče se na ognjištu i nakon toga se premaže tučenim češnjakom i maslinovim uljem. Jede se na Badnjak, u korizmi, na Veliki petak, zatim u vrijeme poljodjelskih radova i na proslavama. To je jelo vjerojatno nastalo pod orijentalnim utjecajem.

Hrčak ID: 109126

URI
https://hrcak.srce.hr/109126

[engleski]

Posjeta: 858 *