Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Ekologija i župna zajednica. Mogućnost ostvarenja ekološke zajednice u župnoj zajednici

Josip Šimunović orcid id orcid.org/0000-0003-0253-1393 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dragana Tomić orcid id orcid.org/0000-0003-0253-1393 ; Kloštar Ivanić


Puni tekst: hrvatski pdf 695 Kb

str. 205-221

preuzimanja: 312

citiraj


Sažetak

Svjesni problema i velikih razmjera ekoloških katastrofa kao i nastojanja kojima se bavi ekologija, autori su ovim člankom željeli barem malo skrenuti pozornost na važnost okolišne osviještenosti svakog čovjeka na našem planetu te istaknuti mogućnosti djelovanja župne zajednice u buđenju i razvijanju okolišne osviještenosti njezinih članova.
Hrvatski su biskupi 2000. godine odobrili plan i program za župnu katehezu pod nazivom Župna kateheza u obnovi župne zajednice. U svojim polazištima Plan i program zahtijevaju nužan prijelaz iz zbrinute u angažiranu župnu zajednicu. Kao puteve ostvarenja tog prijelaza nudi dobnu katehezu i katehezu živih vjerničkih krugova ili interesnih zajednica. Među živim vjerničkim krugovima nalazi se posebna zajednica pod imenom ekološka zajednica. Hrvatski biskupi naglašavaju da »ova zajednica u našim danima može imati značajnu ulogu u stvaranju dubljega vjerničkog odnosa prema stvorenom svijetu, što se može postići bilo vlastitim inicijativama, bilo angažiranošću svih župljana, od djece, mladih i odraslih do udruživanja s drugim pokretima izvan župe i na širem planu«. U tom svjetlu, u članku se razmatraju mogućnosti ostvarenja ekološke zajednice unutar župne zajednice. Izlaže se jednogodišnji plan i program odvijanja katehetskih susreta s primjerima koji mogu potaknuti stanovite inicijative, ali i oživljavanje ove katehetske zajednice u župnim zajednicama u svrhu izgradnje i očuvanja boljega svijeta u nama i oko nas.

Ključne riječi

ekologija; ekološka zajednica; okolišna osviještenost; župna zajednica; župna kateheza

Hrčak ID:

111260

URI

https://hrcak.srce.hr/111260

Datum izdavanja:

3.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.082 *