Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Studij rasta viših gljiva Agaricus campestris i Morchella hortensis u submerznoj kulturi pri upotrebi sirutke kao hranjive podloge

Z. Duvnjak ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Erić
G. Tamburašev


Puni tekst: hrvatski pdf 770 Kb

str. 38-42

preuzimanja: 598

citiraj


Sažetak

S obzirom da klasični izvori proteina neće moći zadovoljiti rastuće potrebe za tim neophodnim sastojcima hrane ispituju se njihovi novi izvori među kojima mikroorganizmi imaju vrlo važno mjesto. U sklopu proučavanja mikroorganizama kao izvora proteina višim gljivama se također pridaje određena pažnja tim više što su se i do sada mnoge vrste gljiva koristile za ishranu. Ranije su gljive uglavnom korištene kao kulinarski specijaliteti dok se danas na njih pomišlja kao na jedan od mogućih izvora proteina i vitamina.

Ključne riječi

sirutka; hranjiva podloga; Agaricus campestris; Morchella hortensis

Hrčak ID:

111309

URI

https://hrcak.srce.hr/111309

Datum izdavanja:

1.2.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.430 *