Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Privrženost djece u dobi od 5 do 7 godina i osobine ličnosti majki

Lara Cakić ; Učiteljski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Ljubica Marjanovič-Umek ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 248 Kb

str. 5-19

preuzimanja: 1.834

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je utvrditi razlikuju li se majke sigurno i nesigurno privržene djece s obzirom na osobine ličnosti. U ispitivanju je sudjelovalo 80 djece u dobi od 5 do 7 godina i njihove majke. Primijenjene su: Tehnika za procjenu vrste privrženosti djece
dobi od 5 do 7 godina (Manchester Child Attachment Story Task – MCAST), (Green, Stanley i Goldwyn, 2000) i Revidirani NEO inventar ličnosti (NEO Personality Inventory-Revised), (Costa i McCrae, 2005). MCAST polustrukturirana je tehnika za procjenu privrženosti u kojoj se koristi igra lutkama, a sastoji se od 5 priča koje dijete treba završiti.
Dobiveni rezultati pokazuju da s obzirom na osobine ličnosti, majke sigurno privržene djece imaju više rezultate na ljestvicama ekstraverzije i ugodnosti u odnosu na majke nesigurno privržene djece. Na podljestvicama ljestvice ekstraverzije toplina, druželjubivost, asertivnost i aktivnost majke sigurno privržene djece imaju statistički značajno više rezultate od majki nesigurno privržene djece. Na podljestvicama ljestvice ugodnosti pomirljivost i blagost majke sigurno privržene djece imaju statistički značajno više rezultate od majki nesigurno privržene djece. S obzirom na druge ispitivane osobine ličnosti iz modela Velikih pet (neuroticizam, otvorenost i savjesnost) nije se pokazala statistički značajna razlika između majki sigurno i majki nesigurno privržene djece.

Ključne riječi

privrženost: predškolska dob; majke; osobine ličnosti; model Velikih pet

Hrčak ID:

111622

URI

https://hrcak.srce.hr/111622

Datum izdavanja:

15.7.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.804 *