Pregledni rad
Prehrana i zdravlje respiratornog sustava
Donatella Verbanac
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mihaela Perić
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Hana Čipčić-Paljetak
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mario Matijašić
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sven Jurković
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
Disanje je proces izmjene plinova kroz pluća, ali i stanična oksidacija hrane u procesu metabolizma. Razumljiva je stoga činjenica da je zdravlje respiratornog sustava usko povezano s pravilnom prehranom. Osim energetske vrijednosti, hrana posjeduje i brojne farmakološke aktivnosti koje pridonose zdravlju respiratornog sustava. Pazeći na uravnoteženi unos hraniva i uzimajući u obzir respiratorne koeficijente pojedinih hranjivih tvari, može se uvelike pridonijeti oporavku od bolesti i bržem uspostavljanju funkcije dišnih organa. Posebnu pozornost potrebno je posvetiti unosu svježe hrane u obliku svježeg voća i povrća jer su posebno bogati vitaminima i mineralima te važnim biološki aktivnim tvarima (karotenoidi, polifenoli). Najnovija istraživanja također upućuju na povezanost respiratornog, imunosnog i probavnog sustava, posebice uravnotežene flore mikroorganizama (mikrobiote) za koju je dokazano da bitno može ublažiti simptome infekcija i alergija. No hrana ima i svoju psihološku komponentu te može pridonijeti boljem zdravlju živčanog sustava i tako posredno pozitivno utjecati na oporavak i ublažavanje simptoma respiratornih bolesti.
Ključne riječi
respiratorni sustav; hrana; biološki aktivne tvari; mikrobiota; holistička medicina
Hrčak ID:
111753
URI
Datum izdavanja:
5.11.2013.
Posjeta: 3.035 *