Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

USPOREDBA DVIJE METODE PROSIJAVANJA I SEDIMENTACIJE ZA ODREĐIVANJE GRANULOMETRISKOG SASTAVA TLA – MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA INTERPRETACIJE

Ivan Perković ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Nikola Pernar ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Darko Bakšić ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 260 Kb

str. 567-573

preuzimanja: 2.508

citiraj


Sažetak

Sažetak
Granulometrijski sastav tla (GST) jedan je od najvažnijih parametara fizičkih značajki tla. Određivanje GST najčešće se temelji na kombinaciji mokrog prosijavanja i pipetiranja, a razlike između pojedinih metoda temelje se na različitim tretmanima uzoraka u pripremi suspenzije za mokro prosijavanje i pipetiranje. Kako je do sada u mnogim laboratorijima korištena metoda pripreme suspenzije s Na-pirofosfatom (i još se uvijek koristi), opravdana je upitnost usporedivosti rezultata s rezultatima normirane metode (norma ISO 11277). S obzirom na specifičnosti dviju metoda, postavljena je hipoteza o postojanju razlika između istih, bilo na razini granulometrijskog sastava ili teksturne interpretacije. U svezi s navedenim, cilj rada je testirati razlike između dviju navedenih metoda.
Istraživanje je provedeno na 67 uzoraka šumskog tla, od čega je 15 uzoraka iz njegovog površinskog dijela. Dobiveni rezultati istraživanja pokazali su da nema statistički značajne razlike između metoda za sve uzorke, kako iz mineralnog i iz površinskog dijela tla. Utvrđena je visoka korelacija između udjela svih istovrsnih frakcija određenih po različitim metodama.
U interpretaciji teksturnih oznaka na temelju teksturnog trokuta utvrđena je značajna razlika između frakcije pijeska i frakcije praha, dok kod frakcija gline nije bilo statistički značajne razlike. Veći udjel frakcije pijeska utvrđen je interpretcijom na temelju teksturnih klasa po staroj metodi, dok je za prah obrnut slučaj.

Ključne riječi

granulometrijski sastav tla; tekstura tla; Na-pirofosfat; Na-heksametafosfat; norma ISO 11277

Hrčak ID:

112494

URI

https://hrcak.srce.hr/112494

Datum izdavanja:

31.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.701 *