Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

BIOMETRIJSKA PROCJENA ZNAČAJA NEKIH AMPELOTEHNIČKIH ZAHVATA NA CV. ZWEIGELT (Vitis vinifera L.) U VINOGORJU FERIČANCI

Vladimir Jukić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Hrvatska
Mato Drenjančević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Hrvatska
Dražen Horvat ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Hrvatska
Stanko Vršić ; Univerza v Mariboru, Fakultet za kmetijstvo biosistemske vede, Slovenija
Mirjana Brmež ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 158 Kb

str. 3-9

preuzimanja: 777

citiraj


Sažetak

U trogodišnjem pokusu ispitivani su pojedinačni i združeni učinci ampelotehničkih tretmana na količinu šećera i ukupnu kiselost u moštu kultivara Zweigelt. Istraživanja su provedena na proizvodnim površinama FeraVina d.o.o. Feričanci tijekom razdoblja 2006.-2008. godine. Pokus je postavljen po planu podijeljenih parcela (split-plot) u četiri ponavljanja. Za glavni čimbenik određeno je svojstvo «opterećenje trsa» u tri razine (24, 18 i 12 pupova po trsu), a kao podčimbenik «djelomična kasna ručna defolijacija» u dvije razine (ostavljeni i uklonjeni listovi u zoni grožđa). Količina šećera u moštu nije zavisila niti o jednome ispitivanome ampelotehničkome zahvatu, već isključivo o godini, kao najvećem i statistički visoko značajnome izvoru varijabiliteta. Učinci godine i djelomične kasne defolijacije statistički su visoko značajno (P≤0,01) utjecali na smanjenje ukupne kiselosti mošta u odnosu na tretman s ostavljenim lišćem u zoni grožđa.

Ključne riječi

ampelotehnički tretmani; kultivar Zweigelt; opterećenje trsa; šećer u moštu; kiselost mošta

Hrčak ID:

112542

URI

https://hrcak.srce.hr/112542

Datum izdavanja:

20.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.098 *