Poljoprivreda, Vol. 19 No. 2, 2013.
Ostalo
UTJECAJ ETERIČNIH ULJA I PRIRODNOG ZEOLITA NA PROIZVODNE I ZDRAVSTVENE POKAZATELJE PILIĆA TE MIKROBIOLOŠKU ISPRAVNOST PILEĆEG MESA
Brigita Hengl
orcid.org/0000-0001-8082-2087
; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Eterična ulja i njihove komponente, kao grupa fitogenih aditiva hrani, imaju velike mogućnosti korištenja u tovu brojlera. Zbog njihovih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava te djelovanja na poboljšanu probavljivost hrane, može se očekivati njihov pozitivan utjecaj na zdravstveni status životinja, a time i bolje krajnje rezultate tova. U ovome se istraživanju pratio utjecaj XTRACTTM (kombinacija komponenti eteričnih ulja karvakrola, cinamaldehida i kapsaicina), Aroma Korma® (kobinacija eteričnih ulja Foeniculum vulgare i Citrus limon), zeolita te kombinacija XTRACTTM i Aroma Korma® sa zeolitom na proizvodne pokazatelje tova pilića, njihov imunostimulirajući učinak, utjecaj na antioksidativni status krvi i mišićnoga tkiva, utjecaj na mikropopulaciju crijeva pilića, utjecaj na mikrobiološku kontaminaciju mesa, utjecaj na klaoničke pokazatelje tovnih pilića i tehnološka svojstva pilećega mesa te utjecaj na senzorska svojstva pilećega mesa. Pokus je proveden na brojlerima Ross 308, koji su bili podijeljeni u 6 skupina (kontrolna i skupine različitih eteričnih ulja, zeolita ili njihove kombinacije). Tov je trajao 42 dana, a sveukupno su bila obuhvaćena 288 pilića obaju spolova (po 48 u svakoj skupini). Dodatci eteričnih ulja i prirodnoga zeolita imali su različit utjecaj na pojedine praćene vrijednosti. Zasebno dodani XTRACTTM i citrus komorač imali su dobar utjecaj na praćena svojstva u tovu, tehnološka svojstava mesa, zdravstveni status pilića, parametre u krvi i mesu, mikrobiološku kontaminaciju i senzorska svojstva. Zeolit, kao samostalni dodatak, najslabije je utjecao na praćena svojstva, ali je u kombinaciji s XTRACTTM i citrus komoračem njegovo djelovanje bilo izražajnije.
Ključne riječi
eterična ulja; zeolit; performance; antioksidativni status; mikrobiološka kontaminacija; senzorska svojstva
Hrčak ID:
112553
URI
Datum izdavanja:
20.12.2013.
Posjeta: 1.720 *