Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

UTJECAJ DODATKA SELENA U HRANU OVACA NA PROIZVODNA SVOJSTVA, ANTIOKSIDATIVNI STATUS I METABOLIČKI PROFIL JANJADI

Josip Novoselec ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 122 Kb

str. 68-69

preuzimanja: 590

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka selena (organskoga i anorganskoga) u krmnu smjesu visokogravidnih ovaca, na proizvodne pokazatelje janjadi, koncentraciju selena u krvi ovaca i njihove janjadi, pokazatelje antioksidativnoga statusa u krvi ovaca i njihove janjadi, metabolički profil ovaca i njihove janjadi te koncentraciju hormona štitaste žlijezde. Ovce su bile u posljednjoj trećini gravidnosti, prosječne dobi 4 godine, zdrave i u dobroj kondiciji, podijeljene u tri skupine po 10 grla. Istraživanje je trajalo 4 mjeseca, odnosno 2 mjeseca na ovcama u razdoblju visoke gravidnosti i 2 mjeseca s ovcama u laktaciji te u njihove janjadi u razdoblju sisanja. Kontrolnoj I. skupini ovaca obrok je bio sastavljen od 300 g/danu/životinji krmne smjese bez dodatka selena i 150 g/danu/životinji ječma te sijena lucerne, koje su imale na raspolaganju po volji. Drugoj skupini ovaca dodan je u krmnu smjesu dodatak od 0,3 mg/ kg organskog izvora selena (Sel-Plex®), a trećoj skupini ista količina anorganskoga selena (natrijev selenit). Dodatak selena u krmnu smjesu ovaca nije značajno utjecao na proizvodne pokazatelje njihove janjadi nakon partusa. U ovaca i njihove janjadi dodatak selena u krmnu smjesu značajno je utjecao (P<0,01; P<0,05) na rast koncentracije selena, GSH-Px i SOD u punoj krvi u odnosu na kontrolnu skupinu. Organski izvor selena imao je značajniji utjecaj na porast koncentracije selena i aktivnosti GSH-Px u krvi. U ovaca i janjadi utvrđen je pad koncentracije MDA u krvi s porastom koncentracije selena u krvi. Dodatak selena utjecao je na porast broja WBC (P<0,05), odnosno udjela limfocita u krvi ovaca i janjadi. Utvrđen je porast broja RBC, HGB i MCV u janjadi te MCH i MCHC u ovaca koje su imale dodatak selena u krmnoj smjesi. Koncentracija Ca, Cl, Na i Fe značajno je porasla u krvi ovaca hranjenih dodatkom selena u krmnoj smjesi. U ovaca dodatak selena u krmnu smjesu utjecao je na značajan rast koncentracija ureje i triglicerida te tendenciju porasta glukoze. U janjadi je utvrđen značajan pad kolesterola, triglicerida, globulina, HDL kolesterola te HCO3 -, a značajan rast ureje, albumina i LDL kolesterola u krvi pri dodatku selena u hranu. Anorganski izvor selena utjecao je na značajan porast pO2 u krvi ovaca (P<0,05) te tendenciju porasta u janjadi. Razlika jakih iona (SID) i z-vrijednost u krvi janjadi prosječne dobi od 23 dana značajno su pale pri dodatku anorganskoga selena u krmnu smjesu. Anorganski dodatak selena u hrani visokogravidnih ovaca utjecao je na značajan porast anionskoga procjepa. Utvrđena je veća aktivnost AST-a i LDH-a te niža aktivnost CK-a u serumu ovaca koje su u obrocima imale dodatak selena, dok je u janjadi, uz dodatak organskoga i anorganskoga selena, utvrđena značajno niža aktivnosti AST-a, GGT-a i CK-a. U visokogravidnih ovaca dodatak selena utjecao na rast koncentracije T3 i T4 u krvi. Anorganski dodatak selena u ovaca u laktaciji značajno je povisio koncentracije T3. U janjadi, prosječne dobi od 23 dana dodatak selena povisio je koncentracije T3 i T4, dok je u dobi od 63 dana utjecao na rast T3 i pad T4. Najviša koncentracija selena u mlijeku utvrđena je u ovaca koje su imale dodatak organskoga selena u obrocima. Značajno pozitivna korelacija između koncentracije selena i aktivnosti GSH-Px u krvi ovaca i janjadi utvrđena je pri dodatku organskoga selena u krmnu smjesu. Također, utvrđena je pozitivna korelacija između koncentracije selena u punoj krvi ovaca i njihove janjadi, koja je bila značajna pri dodatku organskoga selena. Dobra povezanost utvrđena je između GSH– Px, SOD i MDA u punoj krvi ovaca i janjadi, koja je bila jača pri organskom, u odnosu na anorganski dodatak selena u hrani ovaca i janjadi. Dodatak organskoga selena u hrani ovaca značajnije je povisio njegovu koncentraciju u krvi ovaca i janjadi te utjecao na rast aktivnosti enzima GSH-Px, koji je pouzdaniji pokazatelj u praćenju opskrbljenosti organizma selenom.

Ključne riječi

ovce; janjad; selen; proizvodna svojstva; antioksidativni status; metabolički profil; štitasta žlijezde

Hrčak ID:

112554

URI

https://hrcak.srce.hr/112554

Datum izdavanja:

20.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.626 *