Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

UTJECAJ DODATKA SELENA U HRANU SVINJA NA PROIZVODNA SVOJSTVA, ANTIOKSIDATIVNI STATUS I KVALITETU MESA

Tomislav Šperanda ; Medical-intertrade, Sveta Nedelja, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 101 Kb

str. 70-71

preuzimanja: 431

citiraj


Sažetak

U porastu je proizvodnja hrane koja sadrži funkcionalne sastojke kojima bi se postigao pozitivan učinak na očuvanje zdravlja i smanjenje rizika od nastanka bolesti. Također je vrlo važno podizanje kvalitete svinjskoga mesa, s obzirom na to da se promjenom genetskoga sastava svinja podigla mesnatost, ali je to u obrnutome odnosu s kvalitetom mesa. U ovom se istraživanju pratila djelotvornost dodatka viših koncentracija organskoga selena u obroku tovnih svinja u odnosu na njihov rast, otpornost, antioksidativnu snagu, kvalitetu mesa i mogućnost obogaćivanja mesa selenom. Pokus je proveden na 100 svinja (križanaca WJxSLxP) obaju spolova, od 28 kg do 98 kg tjelesne mase u trajanju od 98 dana. Prasad je hranjena gotovom krmnom smjesom za tov do 60 kg (ST-1) i smjesom za tov do 100 kg (ST-2) uz dodatak, prema skupinama kako slijedi: K-0,3 mg/kg organskoga selena, P1-0,5 mg/kg anorganskoga selena, P2-0,5 mg/kg organskoga selena, P3-0,5 mg/kg organskoga selena +0,2 %zeolita klinoptilolita obrađenoga vibrotehnologijom i P4-postupno povećanje selena, tako da je posljednji mjesec koncentracija bila 0,7 mg/kg hrane organskoga selena. Sve skupine svinja hranjene povišenom koncentracijom organskoga selena imale su veći udio limfocita, osobito CD4 T limfocita. Aktivnost glutation peroksidaze bila je viša u svim skupinama hranjenih povišenom koncentracijom selena, a značajno veća u P3 i P4 skupinama 71. i 98. dana. Aktivnost glutation reduktaze bila je značajno veća u P3 i P4 skupini 98. dana u odnosu na kontrolu. Pokazatelji antioksidacije ukazuju na pojačanu antioksidativnu zaštitu u skupinama s dodatkom 0,5 ppm organskoga selena i iste formulacije selena uz dodatak zeolita u uvjetima stresa intenzivne proizvodnje svinja. Nisu utvrđene razlike u proizvodima lipidne peroksidacije (TBARS) u svježem mesu, niti u mesu nakon tjedan dana čuvanja u hladnjaku. Uz dodatak 0, 5 ppm organskoga selena (P2) u hrani svinja utvrđen je statistički značajno (P<0,01) veći udio tamnih vlakana u dugom leđnom mišiću u odnosu na kontrolu. Sve skupine hranjene uz dodataka više koncentracije selena imale su više oksidativnihvlakana, što utječe na sporiji pad pH, manje laktata, manje blijedo i vodnjikavo meso. Dodatak organskoga selena u koncentraciji od 0,5 ppm sam i uz dodatak klinoptilolita pokazao je podizanje imunog odgovora, veću antioksidativnu zaštitu i veće povećanje selena u mesu, u smislu proizvodnje namirnice s obilježjem funkcionalne hrane.

Ključne riječi

svinja; organski selen; zeolit; antioksidativni status; kvaliteta svinjskoga mesa

Hrčak ID:

112555

URI

https://hrcak.srce.hr/112555

Datum izdavanja:

20.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.482 *