hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

MOGUĆNOSTI UPORABE NOVIJIH BIOTEHNOLOŠKIH DOSTIGNUĆA U UNAPREĐENJU KVALITETE MLIJEKA

Marija Vrdoljak ; Veleučilište „Marko Marulić“ Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska
Miljenko Konjaĉić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Andrijana Kegalj ; Veleučilište „Marko Marulić“ Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska
Ante Madir ; Pršut Voštane d.o.o. Ĉaporice 145, Trilj, Hrvatska
Anita Pamuković ; Veleučilište „Marko Marulić“ Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (269 KB) str. 69-75 preuzimanja: 431* citiraj
APA 6th Edition
Vrdoljak, M., Konjaĉić, M., Kegalj, A., Madir, A. i Pamuković, A. (2013). MOGUĆNOSTI UPORABE NOVIJIH BIOTEHNOLOŠKIH DOSTIGNUĆA U UNAPREĐENJU KVALITETE MLIJEKA. Stočarstvo, 67 (2), 69-75. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112837
MLA 8th Edition
Vrdoljak, Marija, et al. "MOGUĆNOSTI UPORABE NOVIJIH BIOTEHNOLOŠKIH DOSTIGNUĆA U UNAPREĐENJU KVALITETE MLIJEKA." Stočarstvo, vol. 67, br. 2, 2013, str. 69-75. https://hrcak.srce.hr/112837. Citirano 05.06.2020.
Chicago 17th Edition
Vrdoljak, Marija, Miljenko Konjaĉić, Andrijana Kegalj, Ante Madir i Anita Pamuković. "MOGUĆNOSTI UPORABE NOVIJIH BIOTEHNOLOŠKIH DOSTIGNUĆA U UNAPREĐENJU KVALITETE MLIJEKA." Stočarstvo 67, br. 2 (2013): 69-75. https://hrcak.srce.hr/112837
Harvard
Vrdoljak, M., et al. (2013). 'MOGUĆNOSTI UPORABE NOVIJIH BIOTEHNOLOŠKIH DOSTIGNUĆA U UNAPREĐENJU KVALITETE MLIJEKA', Stočarstvo, 67(2), str. 69-75. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112837 (Datum pristupa: 05.06.2020.)
Vancouver
Vrdoljak M, Konjaĉić M, Kegalj A, Madir A, Pamuković A. MOGUĆNOSTI UPORABE NOVIJIH BIOTEHNOLOŠKIH DOSTIGNUĆA U UNAPREĐENJU KVALITETE MLIJEKA. Stočarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 05.06.2020.];67(2):69-75. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112837
IEEE
M. Vrdoljak, M. Konjaĉić, A. Kegalj, A. Madir i A. Pamuković, "MOGUĆNOSTI UPORABE NOVIJIH BIOTEHNOLOŠKIH DOSTIGNUĆA U UNAPREĐENJU KVALITETE MLIJEKA", Stočarstvo, vol.67, br. 2, str. 69-75, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112837. [Citirano: 05.06.2020.]

Sažetak
Novija biotehnološka dostignuća ušla su u sve segmente animalne proizvodnje, pa tako i u proces proizvodnje mlijeka. Interes uzgajivača je unaprijediti genetsku osnovu i tehnologiju kako bi što učinkovitije proizveli kvalitetno mlijeko i ostvarili primjeren profit. Primjenom biotehnologija otvaraju se mogućnosti pomoću kojih je moguće napraviti korak naprijed u selekciji, unaprijediti genetsku osnovu, te uz kvalitetna grla proizvesti mlijeko koje će po svome sadržaju i po kvaliteti odgovarati točno određenim zahtjevima u proizvodnji određenog tipa i vrste mliječnih proizvoda.
Od biotehnoloških metoda koje se češće koriste su embrio transfer i seksirano sjeme kvalitetnih bikova. Metode se rabe u funkciji unapređenja uzgojnog programa kao i praktične selekcije (unapređenja) stada. U radu je opisana tehnologija embriotransfera, seksiranog sjemena te polimorfizama proteina mlijeka i njihov utjecaj na količinu mlijeka, mliječne masti i proteina kao i na sposobnost mlijeka za preradu.

Ključne riječi
biotehnološka dostignuća; mlijeko; unaprijeđenje

Hrčak ID: 112837

URI
https://hrcak.srce.hr/112837

[engleski]

Posjeta: 735 *