Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Povijest, organizacija i djelovanje Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije

Josip Jakšić ; Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 156 Kb

str. 5-31

preuzimanja: 348

citiraj


Sažetak

Članak u svojih šest glavnih dijelova postupno i dokumentirano prikazuje povijest, organizaciju, strukturu, djelovanje, opseg rada, poteškoće i postignuća Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije od njegova početka 1968. godine do danas.
Povijesni je razvoj prikazan kroz dva glavna razdoblja:
U prvom povijesnom razdoblju, od 1968. do 1998. godine, prikazano je osnivanje Katehetskog ureda, počeci njegova djelovanja, zatim njegovo preimenovanje u Katehetski centar i ponovno 1993. vraćanje naziva Katehetski ured.
U drugom povijesnom razdoblju, od 1998. do 2004. godine, prikazan je rad i ustroj Katehetskog ureda, kada su službe u Uredu poprimile današnju strukturu. Prikazan je također nastanak i način rada stručnih vijeća vjeroučitelja na terenu.
U tim povijesnim razdobljima prikazan je i razvoj tadašnje strukture Ureda i njegovo djelovanje.
U trećem dijelu članka prikazana je sadašnja struktura Katehetskog ureda s jednim Povjerenstvom i pet odjelâ, zatim slijede izvješća voditelja odjelâ s opsegom i načinom rada tih odjelâ. Nadalje, opisan je način zapošljavanja i praćenja vjeroučitelja, tj. prikazana je briga o duhovnom i stručnom usavršavanju vjeroučitelja.
U četvrtom je dijelu prikaz opsega rada Katehetskog ureda, potrebni dokumenti za zapošljavanje, način premještaja vjeroučitelja, praćenje njihove crkvenosti i duhovnosti.
U petom dijelu članak govori o godišnjem planu rada Katehetskog ureda, organizaciji stručnih skupova, duhovnih vježbi, vjeronaučnih natjecanja, te o sudjelovanju Ureda u različitim aktivnostima i projektima. Zatim su izloženi statistički podaci.
U šestom dijelu navedeni su prijedlozi i zadaci, poteškoće i postignuća Katehetskog ureda, te perspektive i zadaci za budućnost, u što ulazi: revizija mandata i radnih mjesta, uvođenje drugoga sata vjeronauka u srednjim školama, procjena potrebnoga broja odgojiteljica u vjeri i vjeroučitelja za budućnost, problem uključivanja vjeroučitelja u sindikat i štrajk te potreba osnivanja Hrvatskog katoličkog katehetskog društva (HKKD).

Ključne riječi

Katehetski ured; Zagrebačka nadbiskupija; djelatnici; suradnici; službe; Povjerenstvo; odjeli; savjetnici; mentori; stručna vijeća vjeroučitelja

Hrčak ID:

113787

URI

https://hrcak.srce.hr/113787

Datum izdavanja:

20.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 997 *