Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Želja i duhovni život

Milan Ivančević ; Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 174 Kb

str. 51-75

preuzimanja: 235

citiraj


Sažetak

U članku je riječ o želji i duhovnom životu, pri čemu se posebno ima u vidu nauk sv. Franje Saleškoga. Nakon što se osvrnuo na mjesto i značenje želje u svakodnevnom životu, autor podsjeća na značenje, mjesto i ulogu želje u Svetom pismu. U Starom zavjetu posebno su znakovite dvije slike kojima se opisuje čovjekova želja, a to su žeđ i gibanje. Kad se u Novom zavjetu govori o želji, riječ je o užitku i težnji. Valja imati na umu da je i Isus u više navrata nastupio kao odgojitelj želje svojih učenika.
U povijesti duhovnoga života želja ima značajno mjesto. Autor se posebno osvrće na misao troje svetaca i učitelja duhovnoga života koji su posebno utjecali na svetog Franju Saleškoga. To su sveti Augustin, sveti Bernard i sveta Katarina Sijenska. U posljednjem dijelu Ivančević podsjeća na to kako pojedine humanističke znanosti promatraju želju i što o njoj kažu. U tome smislu zasebno ukratko prikazuje što se o želji kaže u psihoanalizi, filozofiji i psihologiji.

Ključne riječi

želja i duhovni život, želja i užitak, sv. Augustin i želja, sv. Bernard i želja, sv. Katarina Sijenska i želja, psihoanaliza i želja, filozofija i želja, psihologija i želja

Hrčak ID:

113790

URI

https://hrcak.srce.hr/113790

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 517 *