Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Suradnja župnika i redovnica u župnoj perspektivi

Meri Gotovac ; Đakovo, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 476 Kb

str. 29-38

preuzimanja: 192

citiraj


Sažetak

U svjetlu pastoralnih zahtjeva današnjice župa traži dinamičnu unutarnju organizaciju. Po svojoj naravi, ona je zajednica manjih zajednica jer u njoj postoje druge zajednice, počevši od obiteljske pa do raznih vjerničkih krugova, udruga, pokreta i redovničkih zajednica. Da bi ostao vjeran saborskoj ekleziologiji o župi kao "mjestu" zajedništva i sudjelovanja u kojem svi vjernici imaju isto dostojanstvo (LG 32), suvremeni je pastoral nezamisliv bez suradničkih odnosa.
U ovom se članku želi pokazati kako suvremena župa ne može odgovarati potrebama današnjeg čovjeka ako ona nije zajednica manjih zajednica, ako u njoj nije zaživjela svijest o suodgovornosti i vrednovanju različitih karizmi koje omogućuju unutarcrkveni dijalog. Suradnički odnosi u župnoj zajednici jedini su put ostvarenja zajedništva vjernika.
Autorica se usredotočuje poglavito na suradničke odnose župnika i redovnica koje djeluju u određenoj župi. Nakon kratkog presjeka pokoncilske ekleziologije o župi kao zajednici zajednica, u drugom se dijelu govori o posvećenu životu i njegovu poslanju u Crkvi, o karizmi posvećena života, o pastoralnom djelovanju redovnica u Crkvi u Hrvata i na kraju nekoliko riječi o djelovanju redovnica u pastoralu suvremene župe. U završnom dijelu članka prikazano je osobno iskustvo suradnje redovnice, vjeroučiteljice, sa župnicima u čijim je župama djelovala.

Ključne riječi

župa; vjernički krugovi; suvremeni župni pastoral; načelo zajedništva; suradnički odnosi; župnik; posvećeni život; redovnice u župnom pastoralu

Hrčak ID:

113817

URI

https://hrcak.srce.hr/113817

Datum izdavanja:

21.3.2005.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 714 *