Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Koncentracija malondialdehida u NOD miševa tretiranih akarbozom

Roberta Petlevski
Dubravka Juretić
Mirko Hadžija
Milivoj Slijepčević
Jana Lukač-Bajalo


Puni tekst: hrvatski pdf 139 Kb

str. 43-49

preuzimanja: 455

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 139 Kb

str. 43-49

preuzimanja: 475

citiraj


Sažetak

Cilj: Malondialdehid (MDA) je jedan od toksičnih produkata lipidne peroksidacije, a koristi se u evaluaciji oksidativnog stresa tijekom šećerne bolesti. Cilj ovog rada bio je ispitati učinak akarboze (inhibitora α-glukozidaza) na koncentraciju glukoze u serumu i MDA u homogenatu jetre NOD (engl. non-obese diabetic) miševa.
Materijali i metode: U NOD miševa šećerna bolest inducirana je i.v. aplikacijom aloksan-monohidrata (75 mg/kg t. mase). NOD miševi podijeljeni su u 4 skupine (n=6): Kontrolni, zdravi NOD miševi (K), Kontrolni, zdravi NOD miševi tretirani 7 dana akarbozom (K/A), dijabetični NOD miševi (D) te dijabetični NOD miševi tretirani 7 dana akarbozom (D/A).
Koncentracija glukoze u krvi izmjerena je glukoza oksidaza-peroksidaza metodom, a koncentracija MDA u homogenatu jetre određena je upotrebom metode s tiobarbiturnom kiselinom.
Rezultati: Nakon sedmodnevnog tretmana akarbozom zabilježeno je statistički značajno smanjenje koncentracije glukoze u krvi u skupini D/A u odnosu na skupinu D (p<0.05), a isto tako je uočen i statistički značajan pad koncentracije MDA (p<0.05).
Zaključak: Ovi rezultati potvrđuju pozitivan antioksidacijski učinak akarboze što se može objasniti njezinim antihiperglikemijskim djelovanjem.

Ključne riječi

oksidativni stres; šećerna bolest; lipidna peroksidacija; akarboza

Hrčak ID:

11534

URI

https://hrcak.srce.hr/11534

Datum izdavanja:

15.5.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.825 *