Stručni rad
Neka iskustva o starterima u proizvodnji mliječnih fermentiranih proizvoda
Ljerka Kršev
; "Dukat", Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb
Sažetak
Poznato je da se bez kvalitetne sirovine ne može proizvesti kvalitetan mliječni proizvod. Kvaliteta mlijeka - sirovine sadrži mikrobiološke i kemijske karakteristike. Prve su posljedica higijenskih uvjeta primarne obrade na koje možemo utjecati. Kemijske osobine uvjetovane su pak ishranom, postupkom nakon mužnje, te genetskim faktorima na koje se ne može neposredno utjecati. Tako je npr. pasminska karakteristika postotak masti mlijeka, ali isto tako mogu unutar pasmine biti razlike masnoće mlijeka kao posljedica selekcije. Znamo da je u ovom stoljeću glavni akcent bio na masti mlijeka - plaćanje po masnoći.
Ključne riječi
mliječni fermentirani proizvodi; proizvodnja; starteri
Hrčak ID:
115674
URI
Datum izdavanja:
1.12.1981.
Posjeta: 980 *