Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Neka iskustva o starterima u proizvodnji mliječnih fermentiranih proizvoda

Ljerka Kršev ; "Dukat", Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 267 Kb

str. 358-359

preuzimanja: 412

citiraj


Sažetak

Poznato je da se bez kvalitetne sirovine ne može proizvesti kvalitetan mliječni proizvod. Kvaliteta mlijeka - sirovine sadrži mikrobiološke i kemijske karakteristike. Prve su posljedica higijenskih uvjeta primarne obrade na koje možemo utjecati. Kemijske osobine uvjetovane su pak ishranom, postupkom nakon mužnje, te genetskim faktorima na koje se ne može neposredno utjecati. Tako je npr. pasminska karakteristika postotak masti mlijeka, ali isto tako mogu unutar pasmine biti razlike masnoće mlijeka kao posljedica selekcije. Znamo da je u ovom stoljeću glavni akcent bio na masti mlijeka - plaćanje po masnoći.

Ključne riječi

mliječni fermentirani proizvodi; proizvodnja; starteri

Hrčak ID:

115674

URI

https://hrcak.srce.hr/115674

Datum izdavanja:

1.12.1981.

Posjeta: 980 *