hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Prilog poznavanju kakvoće lećevičkog sira

Mirza Hadžiosmanović ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Mate Bubić
Josip Živković
Klara Pfeifer

Puni tekst: hrvatski, pdf (691 KB) str. 40-44 preuzimanja: 239* citiraj
APA 6th Edition
Hadžiosmanović, M., Bubić, M., Živković, J. i Pfeifer, K. (1982). Prilog poznavanju kakvoće lećevičkog sira. Mljekarstvo, 32 (2), 40-44. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/115861
MLA 8th Edition
Hadžiosmanović, Mirza, et al. "Prilog poznavanju kakvoće lećevičkog sira." Mljekarstvo, vol. 32, br. 2, 1982, str. 40-44. https://hrcak.srce.hr/115861. Citirano 02.03.2021.
Chicago 17th Edition
Hadžiosmanović, Mirza, Mate Bubić, Josip Živković i Klara Pfeifer. "Prilog poznavanju kakvoće lećevičkog sira." Mljekarstvo 32, br. 2 (1982): 40-44. https://hrcak.srce.hr/115861
Harvard
Hadžiosmanović, M., et al. (1982). 'Prilog poznavanju kakvoće lećevičkog sira', Mljekarstvo, 32(2), str. 40-44. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/115861 (Datum pristupa: 02.03.2021.)
Vancouver
Hadžiosmanović M, Bubić M, Živković J, Pfeifer K. Prilog poznavanju kakvoće lećevičkog sira. Mljekarstvo [Internet]. 1982 [pristupljeno 02.03.2021.];32(2):40-44. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/115861
IEEE
M. Hadžiosmanović, M. Bubić, J. Živković i K. Pfeifer, "Prilog poznavanju kakvoće lećevičkog sira", Mljekarstvo, vol.32, br. 2, str. 40-44, 1982. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/115861. [Citirano: 02.03.2021.]

Sažetak
Autori su istraživali fizikalno-kemijske, higijenske i organoleptičke pokazatelje kakvoće lečevičkog sira tijekom ljeta i jeseni 1979. godine. Lećevički sir proizvodi se u P.Z. Lećevica na poluindustrijski način iz ovčjeg, kravljeg i miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka. Sir ima oblik koluta. Težina kravljeg sira iznosi prosječno 1,25 kg a ovčjeg 1,90 kg. Zrenje sira traje 2 do 2,5 mjeseci. Kora sira je svijetložuta a konzistencija čvrsta do čvrstoelastična. Tijesto je bijeložućkasto i plastično s pravilno raspoređenim očicama veličine od 1 do 5 mm u promjeru. Miris sira je specifičan a okus umjereno slan i pikantan. Prosječna količina masti u suhoj tvari kravljeg sira iznosi 48,7 % a ovčjeg 52,9 %. Na osnovi dobivenih rezultata zreli lećevički sir treba svrstati u skupinu tvrdih masnih sireva. U pogledu bakteriološke ispravnosti samo 20 % pretraženih uzoraka zadovoljilo je odredbe postojećih propisa.

Ključne riječi
sir; lećevički sir; lećevački sir

Hrčak ID: 115861

URI
https://hrcak.srce.hr/115861

[engleski]

Posjeta: 427 *