Izvorni znanstveni članak
Osjetljivost sojeva Lactobacillus casei i Lb. lactis na aflatoksin B1
Marija Šutić
; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Vukosava Dević
Dragojlo Obradović
Ana Banina
Sažetak
Iz sireva gauda, trapist, podravac i a la belpaese izdvajane su štapićaste bakterije mliječne kiseline. Identifikacijom 25 izolata utvrđeno je da 3 pripadaju vrsti Lactobacillus lactis, a 22 izolata vrsti Lactobacillus casei var. casei. Aflatoksin B1 djeluje inhibitorno na čvrstoj podlozi na sve ispitane sojeve, dok u lakmus mlijeku svi sojevi proizvode kiselinu i gruš, brže nego u kontrolnom mlijeku bez aflatoksina. Pored toga, svi sojevi Lb. casei i jedan soj Lb. lactis u lakmus mlijeku sa aflatoksinom izdvajaju sirutku i plin, a dva soja Lb. lactis ne izdvajaju. Prema tome, veliki broj izolata homofermentativnih bakterija mliječne kiseline u prisustvu aflatoksina B1 postaju heterofermentativni.
Ključne riječi
mlijeko; aflatoksin B1; Lactobacillus casei; Lb. lactis
Hrčak ID:
116357
URI
Datum izdavanja:
1.9.1983.
Posjeta: 1.464 *