Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Osjetljivost sojeva Lactobacillus casei i Lb. lactis na aflatoksin B1

Marija Šutić ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Vukosava Dević
Dragojlo Obradović
Ana Banina


Puni tekst: hrvatski pdf 1.203 Kb

str. 259-267

preuzimanja: 475

citiraj


Sažetak

Iz sireva gauda, trapist, podravac i a la belpaese izdvajane su štapićaste bakterije mliječne kiseline. Identifikacijom 25 izolata utvrđeno je da 3 pripadaju vrsti Lactobacillus lactis, a 22 izolata vrsti Lactobacillus casei var. casei. Aflatoksin B1 djeluje inhibitorno na čvrstoj podlozi na sve ispitane sojeve, dok u lakmus mlijeku svi sojevi proizvode kiselinu i gruš, brže nego u kontrolnom mlijeku bez aflatoksina. Pored toga, svi sojevi Lb. casei i jedan soj Lb. lactis u lakmus mlijeku sa aflatoksinom izdvajaju sirutku i plin, a dva soja Lb. lactis ne izdvajaju. Prema tome, veliki broj izolata homofermentativnih bakterija mliječne kiseline u prisustvu aflatoksina B1 postaju heterofermentativni.

Ključne riječi

mlijeko; aflatoksin B1; Lactobacillus casei; Lb. lactis

Hrčak ID:

116357

URI

https://hrcak.srce.hr/116357

Datum izdavanja:

1.9.1983.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.464 *