Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj personalizma na hrvatske katoličke socijalne mislioce u 1930-im

Ivan Čulo ; Institut Fontes Sapientiae, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 956 Kb

str. 535-580

preuzimanja: 677

citiraj


Sažetak

Francuski personalizam utjecao je na katoličke socijalne mislioce u Hrvatskoj tijekom 1930-tih, naročito na Milana Ivšića, Jurja Šćetinca i Bonifacija Perovića, predvodnike katoličke socijalne misli tog doba. Oni kritikom postojećih sustava pokušavaju graditi sustav temeljen na kršćanskim vrijednostima osobe i vlastitog narodnog duha.
Milan Ivšić detaljno istražuje ekonomske teorije, njihovu povijest i metodologiju, kao i aktualne gospodarske prakse, vodeći se idejama dostojanstva ljudske osobe i brige za pravednost pa ga autor stoga svrstava u preteče ekonomskog personalizma. Prihvaćajući katolički solidarizam i razvijajući zadrugarsku ideju Ivšić se zalaže za promjenu postojećeg društvenog i pravnog poretka u skladu s načelima personalizma, ali ističe i uvjet da taj poredak mora odgovarati povijesnom društvenom ustroju hrvatskog naroda.
Na Ivšićevu tragu nastaje djelo Jurja Šćetinca, koje se temelji na personalističkoj kritici individualističko-liberalne ekonomije kapitalističke epohe. Zauzimajući se za uravnotežen odnos rada i kapitala, razvoj osobe i zaštitu ljudskog dostojanstva Šćetinec u svojim spisima o korporativizmu daje prednost svim gospodarskim i političkim organizacijama ili uređenjima koja zastupaju takav stav.
Bonifacije Perović najizrazitiji je predstavnik personalističkog smjera u hrvatskoj katoličkoj socijalnoj misli. U 1930-im i kasnije u više navrata on ne samo da ističe utjecaj personalizma na hrvatsku katoličku misao nego i tvrdi da je personalizam kretanje u okviru katoličkog socijalnog pokreta. Perović razvija kritiku kapitalizma, marksizma, formalne demokracije, uvijek ističući potrebu za izgradnjom novog sustava, koji je ukorijenjen u čovjeku kao osobi i u svom narodu. Svoj nauk izložen u brojnim prijeratnim i poslijeratnim tekstovima zaokružuje u trilogiji o sadašnjosti i budućnosti hrvatskog društva (1971–1979), gdje je polazište svih rasprava – čovjek kao osoba.

Ključne riječi

personalizam; hrvatska katolička socijalna misao; Milan Ivšić; Juraj Šćetinec; Bonifacije Perović; osoba; kritika totalitarnih režima

Hrčak ID:

118847

URI

https://hrcak.srce.hr/118847

Datum izdavanja:

21.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.471 *