Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

BISKUP VRHOVAC IZMEĐU BAROKA I LIBERALIZMA - Franjo Emanuel Hoško, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2007., 217, VIII.

Marko Medved ; Teologija u Rijeci, područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 332 Kb

str. 609-617

preuzimanja: 324

citiraj


Sažetak

Prof. dr. o. Franjo Emanuel Hoško, dugogodišnji nastavnik crkvene povijesti riječke Teologije, svojem plodonosmom radu, od kraja prošle 2007. godine pridružio je novi naslov. Riječ je o slojevitom i važnom djelu o jednom od najpoznatijih biskupa zagrebačke dijeceze, Maksimilijanu Vrhovcu.
Nakon predgovora, u uvodnom poglavlju pisac opisuje status quaestionis: Vrhovčev život, njegovo zauzimanje na crkvenom i svjetovnom području, te sporne epizode njegova života. U prvom poglavlju o «zagrebačkoj školi» ranog jozefinizma autor temeljito ocrtava odnos historičara prema jozefinizmu, sam jozefinizam i jansenizam. U drugome piše o karakteristikama svećenika 18. stoljeća, kako se on formira u sjemeništima, kako na njega utječe jozefinizam i kakav lik prezbitera želi Vrhovac. Treće poglavlje zaokupljeno je pastoralom svećenika za biskupa Vrhovca. Četvrto poglavlje opisuje Vrhovčeve obrednike i oblike pučke pobožnosti. U posljednjem, petom poglavlju autor piše o katekizmima Vrhovčeva vremena, o njegovim uputama o katehizaciji, o povijesti Austrijskoga katekizma i o štovanju Blažene Djevice Marije u tome vremenu. Nakon toga slijede zaključne poruke.

Ključne riječi

Hrčak ID:

124603

URI

https://hrcak.srce.hr/124603

Datum izdavanja:

12.1.2009.

Posjeta: 643 *