Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

Prikaz knjige: Nada Bodiroga-Vukobrat, Nenad Hlača, Dubravka Hrabar, Dijana Jakovac-Lozić, Aleksandra Korać Graovac, Davorin Lapaš, Irena Majstorović, Ines Medić Musa, Barbara Novak, Hrvoje Sikirić, Vanja Smokvina, Sandra Winkler, Viktorija Žnidaršič Skubic, Mirela Župan: Europsko obiteljsko pravo

Ana Radina ; Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 481 Kb

str. 495-504

preuzimanja: 1.012

citiraj


Sažetak

Knjiga Europsko obiteljsko pravo objavljena je u svibnju 2013. godine u izdanju Narodnih novina. Nastala je kao rezultat suradnje skupine renomiranih autora s ciljem približavanja europskog obiteljskog prava, kao sve aktualnijeg pravnog područja, pravnim teoretičarima i praktičarima. S obzirom na članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji (EU) očekivano se javljaju brojna nova pitanja glede odnosa pojedinih izvora prava, odnosa nacionalnog prava i prava EU-a pa tako i različitih pitanja u vezi s pravom članova obitelji na pravnu zaštitu. Također, s obzirom na povećane mogućnosti mobilnosti može se očekivati da će se stručnjaci u praksi suočiti s povećanjem broja obiteljskopravnih predmeta s međunarodnim elementom. Stoga je cilj ove knjige, kako se ističe u Predgovoru, pružiti odgovore na pitanja i nedoumice koji se mogu pojaviti u vezi s primjenom propisa EU-a u sferi obiteljskog prava. Pritom autori analiziraju europsko obiteljsko pravo s različitih aspekata, slijedeći logičan niz koji počinje s izvorima europskog obiteljskog prava, a u nastavku obuhvaća procesni aspekt europskog obiteljskog prava, međunarodno privatno pravo te međunarodno pravo.
Knjiga ima jedanaest poglavlja, a obogaćena je s dva priloga na slovenskom jeziku, popisom presuda Europskog suda i Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) te stvarnim kazalom.

Ključne riječi

obiteljsko pravo; europsko obiteljsko pravo

Hrčak ID:

124810

URI

https://hrcak.srce.hr/124810

Datum izdavanja:

1.7.2014.

Posjeta: 1.908 *