Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

U Bibliotheque Nationale de France u Parizu pronađeni zagubljeni primjerci dvaju Križanićevih djela (Asserta musicalia i Tabulae nouae, exhibentes musicam)

Stanislav Tuksar orcid id orcid.org/0000-0002-7171-2801 ; Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 84 Kb

str. 73-84

preuzimanja: 304

citiraj


Sažetak

U Francuskoj nacionalnoj knjižnici (Bibliotheque Nationale de France) u Parizu čuvaju se dva djela hrvatskog polihistora Jurja Križanića (1618-1683?): šesti poznati primjerak u svijetu tiskanog djela Asserta musicalia (Rim, 1656) i dosad u znanosti nepoznat cjeloviti rukopisni primjerak djela Tabulae nouae, exhibentes musicam (Rim, 1657), čiji se drugi nepotpuni primjerak nalazi u Nacionalnoj knjižnici (Biblioteca nazionale centrale Vittorio Emanuele II) u Rimu. Identificirao ih je autor terenskim i bibliografskim istraživanjem krajem 2012. godine. To su djela iz ostavštine tajnika vatikanskog Zbora za širenje vjere (Congregatio de propaganda fide) i Križanićeva poglavara Marija Albericija (Mario Alberizzi; 1611-1680) što su za Napoleona prenesena u Francusku. Posebno je važno otkriće da je ovaj pariški rukopis Tabulae nouae onaj primjerak što ga je Križanić poklonio papi Aleksandru VII. Sastoji se od kaligrafskog ispisa na ukupno 25 folija i sadrži naslov "Musica aucta, explicata, facilitata" s datacijom, dva crteža koja predstavljaju Guida iz Arezza i Johannesa Muranusa, posvete, osnovnog teksta djela s crtežima (40 tzv. ‘diagramma’) u četiri boje, te omanje dosad potpuno nepoznate rasprave o crkvenom pjevu naslovljene "Discursus De Cantu Ecclesiastico facilitando Argumentum". Ovim otkrićem broj Križanićevih djela s glazbenom tematikom sveden je na ukupno sedam: dva tiskana i tri rukopisna te dva s nesigurnom atribucijom.

Ključne riječi

Juraj Križanić; Mario Alberizzi; Francuska nacionalna knjižnica; Asserta musicalia; Tabulae nouae, exhibentes musicam; Discursus De Cantu Ecclesiastico facilitando Argumentum

Hrčak ID:

127440

URI

https://hrcak.srce.hr/127440

Datum izdavanja:

20.5.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.143 *