Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.3935/ljsr.v21i1.14

ODNOS SUKOBA RODITELJA I PSIHOSOCIJALNIH PROBLEMA MLAĐIH ADOLESCENATA

Ivana Macuka orcid id orcid.org/0000-0002-8753-8991 ; Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, Zadar, Hrvatska
Marina Jurkin orcid id orcid.org/0000-0002-1559-6826 ; Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, Zadar, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 308 Kb

str. 65-84

preuzimanja: 2.042

citiraj


Sažetak

Sukobi među roditeljima koji su neprijateljski i ne razrješavaju se konstruktivno narušavaju povoljno ozračje u obitelji te mogu negativno utjecati na psihosocijalno funkcioniranje djece. Utjecaj međuroditeljskog sukoba na djecu ovisi o tome kako roditelji izražavaju i rješavaju sukob te kako djeca interpretiraju njegovo značenje i implikacije za vlastitu dobrobit. Stoga se u ovom radu ispitala uloga dječje percepcije sukoba između roditelja u objašnjenju dječjih problema u psihosocijalnoj prilagodbi. Odnosno, ispitao se doprinos zasebnih dimenzija roditeljskog sukoba (značajki sukoba, percipirane prijetnje i samookrivljavanja djece za sukob) u objašnjenju zastupljenosti internaliziranih (depresivnih simptoma) i eksternaliziranih problema (proaktivne i reaktivne agresivnosti) mlađih adolescenata.
Istraživanje je provedeno na uzorku od 352 učenika (192 djevojčice i 160 dječaka) prosječne dobi 13 godina. Rezultati analiza razlika između djevojčica i dječaka ukazuju da su dječaci skloniji iskazivanju proaktivne i reaktivne agresivnosti te samoookrivljavanju za nastale sukobe između roditelja. Rezultati regresijskih analiza ukazuju da izloženost učestalijim sukobima roditelja koji uključuju visoke razine neprijateljstva i agresije značajno doprinosi objašnjenju proaktivne agresivnosti dječaka. Na poduzorku djevojčica percipirana prijetnja uslijed roditeljskog sukoba značajno objašnjava reaktivnu agresivnost djevojčica. Objašnjenju zastupljenosti depresivnih simptoma i kod dječaka i kod djevojčica u najvećoj mjeri doprinosi dimenzija percipirane prijetnje uslijed roditeljskog sukoba. Na poduzorku djevojčica značajnim prediktorom depresivnih simptoma pokazala se još i dimenzija samookrivljavanja za nastale roditeljske sukobe.

Ključne riječi

značajke roditeljskih sukoba; percipirana prijetnja; samookrivljavanje djece; internalizirani i eksternalizirani problemi

Hrčak ID:

128000

URI

https://hrcak.srce.hr/128000

Datum izdavanja:

16.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.545 *