Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SASTAV MASNIH KISELINA MESA PERADI U ZATVORENOM I SLOBODNOM UZGOJU

Gordana Kralik
Stanko Ivanković
Zoran Škrtić


Puni tekst: hrvatski pdf 167 Kb

str. 38-42

preuzimanja: 1.078

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno na dvije skupine pilića Ross 208 provenijencije. Pilići utovljeni na ispustu imali su statistički značajno veći udio α-linolenske (P<0,05) te linolne i arahidonske i ukupnih PUFA n-6 kiselina (P<0,01), dok su pilići utovljeni u objektu imali veći udio miristinske i palmitinske (P<0,01) te DHA (P<0,001) u mastima mišića prsa. Utvrđen je veći sadržaj miristinske i linolne (P<0,01) kiseline u mastima mišića zabataka kod pilića utovljenih u objektu, dok su pilići utovljeni na ispustu imali veći sadržaj EPA (P<0,01) te palmitinske, stearinske i arahidonske (P<0,001) kiseline. Povoljniji omjer PUFA n-6 / PUFA n-3 u mastima mišića prsa imali su pilići 2.skupine, a navedeni omjer u mastima mišića zabataka bolji je kod pilića 1.skupine.

Ključne riječi

masne kiseline; prsa; zabaci; zatvoreni uzgoj; slobodni uzgoj

Hrčak ID:

13025

URI

https://hrcak.srce.hr/13025

Datum izdavanja:

16.6.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.961 *