Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15176/vol51no202

“Vrhunac naše narodne umjetnosti na polju gastronomije”: semantički konzervativizam i kulinarski nacionalizam kranjske kobasice u prvoj Jugoslaviji

Jernej Mlekuž ; Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, Ljubljana


Puni tekst: hrvatski pdf 2.527 Kb

str. 27-46

preuzimanja: 669

citiraj


Sažetak

Kranjska je kobasica imala važno mjesto u oblikovanju i razvoju slovenske narodne svijesti u razdoblju od proljeća naroda pa nadalje. Bila je središnji slovenski kulinarski simbol, slovenski kulinarski barjak, jelo koje Slovence nije punilo samo kalorijama nego ih je mastilo i ponosom. A što se događalo s tom namirnicom neizmjernog narodnog ponosa i zanosa u prvoj Jugoslaviji, u doba političkih, društvenih i kulturnih promjena? Kao prije u austrougarskom dobu, ona i tada ostaje središnjim objektom kulinarskog nacionalizma i šovinizma – u velikoj mjeri zarobljena u semantičkom konzervativizmu. Međutim, čak ni tako nepokolebljivi, čvrsti, stabilni narodni simboli, kao što je (bila) kranjska kobasica, nisu (bili) posve konzervirani u vremenu – dakle otporni na društvene, kulturne, političke, gospodarske i druge promjene.

Ključne riječi

kranjska kobasica; narodni identitet; narodni simboli; slovenski tisak; prva Jugoslavija

Hrčak ID:

130709

URI

https://hrcak.srce.hr/130709

Datum izdavanja:

15.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.533 *