Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PRIKAZ SKALE DOŽIVLJAVANJA/ČINJENJA NASILJA PREKO INTERNETA I REZULTATA PRIMJENE TE SKALE NA VINKOVAČKIM SREDNJOŠKOLCIMA

Stefanie Jade Đuraković ; Srednja strukovna škola Vinkovci, Hrvatska
Daniela Šincek ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet Osijek, Hrvatska
Jasmina Tomašić Humer ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 169 Kb

str. 61-73

preuzimanja: 2.316

citiraj


Sažetak

Skala doživljavanja/činjenja nasilja preko interneta (Cetin, Yaman i Peker, 2011) prevedena je na hrvatski jezik za potrebe ovog istraživanja. Skala ispituje doživljavanje i činjenje nasilja preko interneta u posljednjih godinu dana, a nastala je zbog sve veće zloupotrebe tehnologije i opasnosti njezine zloupotrebe. Sastoji se od dva dijela. U prvom dijelu (supskala Doživljavanje nasilja preko interneta) sudio-nici procjenjuju jesu li doživjeli opisano ponašanje. U drugom dijelu (supskala Činjenje nasilja preko interneta) na identičnim česticama sudionici procjenjuju jesu li se tako ponašali. Svaki dio sadrži 22 čestice. Provjereni koeficijenti pouzdanosti iznose 0,91, odnosno 0,92.
U ovom istraživanju sudjelovali su učenici drugih razreda dviju vinkovačkih sred-njih škola, ukupno njih 249. Dobiveni rezultati pokazuju kako je učestalost nasilja preko interneta na odabranom uzorku 24,9% za doživljavanje i 27,7% za činjenje nasilja preko interneta. Na objema skalama najviše sudionika odgovorilo je kako nije imalo iskustva s ponašanjima koja uključuju hakiranje tuđih internetskih stra-nica i uređivanje fotografija na uvredljiv način. S druge strane, najčešća su sljedeća ponašanja: ogovaranje preko interneta i ruganje preko interneta. Pronađene su i raz-like s obzirom na spol, odnosno dječaci značajno više i doživljavaju i čine nasilje preko interneta.

Ključne riječi

nasilje preko interneta; adolescenti; skala

Hrčak ID:

131208

URI

https://hrcak.srce.hr/131208

Datum izdavanja:

10.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 4.512 *