Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KARAKTERISTIKE POČINITELJA KAZNENIH DJELA KOJIMA JE IZREČENA SIGURNOSNA MJERA OBVEZNOG PSIHIJATRIJSKOG LIJEČENJA

Jelena Mustapić ; Centar za dijagnostiku, Uprava za zatvorski sustav, Zagreb, Hrvatska
Ana Jadrešin ; Centar za dijagnostiku, Uprava za zatvorski sustav, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 119 Kb

str. 137-143

preuzimanja: 2.281

citiraj


Sažetak

Brojni faktori utječu na vjerojatnost kriminaliteta, pri čemu povećanu sklo-nost kriminogenom ponašanju pokazuju osobe s niskom razinom kontrole impulsa i afektivne regulacije sklone zlouporabi opojnih tvari ili ovisne o istima. U slučaje-vima kada je počinitelj počinio kazneno djelo u stanju bitno smanjene ubrojivosti i ako postoji opasnost da bi ta osoba zbog duševnih smetnji zbog kojih je nastupila njezina bitno smanjena ubrojivost mogla u budućnosti počiniti teže kazneno djelo, sud će izreći počinitelju kaznenog djela sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja.
Cilj je ovog istraživanja odrediti neke karakteristike počinitelja kaznenih djela kojima je izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja.
Analizirani su podaci dobiveni iz elektroničke Matice zatvorenika i papirnatih Osob-nika te rezultati psihologijske obrade 46 zatvorenika koji su prošli dijagnostičku obradu u Centru za dijagnostiku u Zagrebu Uprave za zatvorski sustav u razdoblju od kolovoza 2011. do kolovoza 2012. godine. U obradi podataka korištene su me-tode deskriptivne statistike.
Prezentacijom dobivenih rezultata ukazujemo na potrebu za daljnjim istraživanjem mogućih faktora rizika, češćim i transparentnijim interdisciplinarnim pristupom i aktivnijom ulogom psihologa u inicijalnoj procjeni zatvorenika.

Ključne riječi

kriminalitet; karakteristike; počinitelji; sigurnosna mjera

Hrčak ID:

131224

URI

https://hrcak.srce.hr/131224

Datum izdavanja:

10.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 3.378 *