Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

O uzdržavanju punoljetne djece

Sandra Winkler ; Pravni fakultet Sveučillišta u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 559 Kb

str. 597-623

preuzimanja: 11.657

citiraj


Sažetak

Pravo na uzdržavanje punoljetne djece obiteljskopravni je institut, koji se vrlo često primjenjuje u praksi, budući da je većina djece starije od osamnaest godina i dalje financijski ovisna o roditeljima, ako se opredijelila za daljnje obrazovanje ili se ne može zaposliti odmah po završetku studija.
Krizna se vremena neminovno odražavaju na ostvarivanje prava na uzdržavanje punoljetne djece. Bilo da se radi o nemogućnosti roditelja za daljnje uzdržavanje djeteta zbog gubitka posla ili pogoršanja financijskih prilika, bilo da se radi o nemogućnostima zapošljavanja mladih, što je u današnje vrijeme vrlo ozbiljan problem društva, ili pak neurednog i neredovitog studiranja, činjenica jest da se od početka gospodarske krize bilježi konkretan i stalan porast broja presuda koje se bave raznim aspektima uzdržavanja punoljetne djece.
Nakon rekonstrukcije normativnog okvira, ovim će se radom pokušati istaknuti osnovna pitanja koja proizlaze iz sudske prakse. Također će se ponuditi kratki osvrt na rješenja što ih u kontekstu uzdržavanja punoljetne djece nude talijanski, francuski i njemački pravni sustavi, a radi usporedbe s domaćim pravnim rješenjima.
Na kraju će se pokušati odgovoriti na ranije postavljena pitanja, a ponajprije na to jesu li postojeća hrvatska pravna rješenja spojiva sa socijalnom politikom te sa socijalnom slikom društva.

Ključne riječi

uzdržavanje; punoljetno dijete; školovanje; obrazovanje; zaposlenje

Hrčak ID:

131264

URI

https://hrcak.srce.hr/131264

Datum izdavanja:

22.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 12.788 *