Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Državne potpore profesionalnom sportu i trajne novčane naknade: hrvatska iskustva i regionalne tendencije

Ante Vuković ; Stečajni upravitelj, Split


Puni tekst: hrvatski pdf 610 Kb

str. 795-818

preuzimanja: 2.566

citiraj


Sažetak

Financiranje profesionalnog sporta iz javnih izvora u Republici Hrvatskoj od 1. srpnja 2013. mora biti sukladno propisima o državnim potporama u EU kojima je zabranjena dodjela državnih potpora s kojima se narušavaju pravila o tržišnom natjecanju iz Glave VII. Poglavlja 1. UFEU-a (Rules on Competition). U državama članicama EU-a profesionalni sport u pravilu se samofinancira, dok su u strukturi izvora financiranja sporta uopće, na prvom mjestu sredstva iz privatnih izvora (65,67 % od ukupnih izvora). S druge strane, u zemljama bivše Jugoslavije, država načelno ne pomaže profesionalni sport javnim novcem, ali je još uvijek glavni financijer sporta uključujući i isplate za trajne novčane naknade tamo gdje one postoje (Srbija, Hrvatska i Crna Gora). Stoga su u cijeloj regiji potrebne velike promjene stečenih navika iz socijalizma, ali i propisa iz područja sportskoga prava.
U Hrvatskoj su, prema uzoru na srpski Zakon o sportu 2013. godine uvedena nova pravila o naknadama za bivše vrhunske sportaše. Međutim, pravo na naknadu nemaju sportaši s invaliditetom za medalje osvojene na svjetskim prvenstvima osoba s invaliditetom. Takva diskriminatorna odredba protivna je međunarodnom i hrvatskom pravu. Sportski zakoni BiH, RS te CG jednaka prava daju sportašima s invaliditetom kao sportašima bez invaliditeta.

Ključne riječi

državne potpore profesionalnom sportu u EU; proračunsko financiranje sporta u državama bivše SFRJ; naknade; zabrana diskriminacije sportaša s invaliditetom

Hrčak ID:

131282

URI

https://hrcak.srce.hr/131282

Datum izdavanja:

22.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.461 *