Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ HRANJIVE PODLOGE I TEMPERATURE NA RAZVOJ SCLEROTINIA SCLEROTIORUM

Ivan Mikić ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zvonko Radan ; Fermopromet d.d., Srednja 12, Novi Bezdan, 31322 Baranjsko Petrovo Selo
Jasenka Ćosić orcid id orcid.org/0000-0002-8839-1813 ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Karolina Vrandečić ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 77 Kb

str. 8-11

preuzimanja: 634

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj hranjive podloge (krumpir dekstrozni agar (PDA), podloga od mrkve) i temperature (15, 22 i 30ºC) na rast i razvoj micelija i formiranje sklerocija gljive Sclerotinia sclerotiorum. Istraživanje je provedeno u laboratorijskim uvjetima 2013. godine. Statističkom obradom podataka utvrđeno je da podloga i temperatura značajno utječu na porast micelija i formiranje sklerocija. Utvrđen je statistički značajno bolji razvoj micelija na PDA podlozi te na temperaturama 15 i 20ºC, nego na drugom ispitivanom supstratu i temperaturi 30ºC. Sklerociji su se, također, formirali samo na PDA podlozi i na dvije niže temperature. Sklerociji formirani na 15ºC bili su veći od sklerocija formiranih na 20ºC.

Ključne riječi

Sclerotinia sclerotiorum; PDA; podloga od mrkve; temperatura

Hrčak ID:

131486

URI

https://hrcak.srce.hr/131486

Datum izdavanja:

22.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.081 *

accessibility

closePristupačnostrefresh

Ako želite spremiti trajne postavke, kliknite Spremi, ako ne - vaše će se postavke poništiti kad zatvorite preglednik.