hrcak mascot   Srce   HID

Pravnik : časopis za pravna i društvena pitanja, Vol.40 No.82 Svibanj 2006.

Stručni rad

Pravo na besplatnu pravnu pomoć u građanskim postupcima (de lege lata i de lege ferenda)

Martina Maršić

Puni tekst: hrvatski, pdf (234 KB) str. 127-155 preuzimanja: 1.077* citiraj
APA
Maršić, M. (2006). Pravo na besplatnu pravnu pomoć u građanskim postupcima (de lege lata i de lege ferenda). Pravnik : časopis za pravna i društvena pitanja, 40(82), 127-155. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/13279

Sažetak
Postojanje pravnozaštitnog sistema i slobodan pristup pravosudnom sustavu temeljni su preduvjeti efikasnog ostvarivanja pojedinčevih prava, ali angažiranje državnog aparata pred korisnika postavlja i financijske zahtjeve u smislu obveze plaćanja troškova postupka.
Kako bi se izbjeglo da samo oni koji raspolažu financijskim sredstvima mogu pokrenuti i voditi postupke, pravni sustavi siromašnim građanima nude pomoć u pokriæć troškova.
Pravo na besplatnu pravnu pomoć danas se sve više prepoznaje kao bitna komponenta jednog od ljudskih prava - prava na pristup pravosuđu. Ono se štiti u dokumentima međunarodnih organizacija (Vijeća Europe, Europske unije) predstavljenim u ovom radu.
Usporednopravna metoda reguliranja zastupljena je analizom zakonskih tekstova Slovenije, Litve i Finske.
U radu se obrađuju pretpostavke i postupak ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Hrvatskoj prema stanju propisa de lege lata, te se ukazuje na nedostatke postojećih rješenja. U posljednjem dijelu autor se kritički osvræe na Nacrt prijedloga Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći čiji se sadržaj, u očekivanju da se usvoji kao zakonski tekst, ovdje analizira.

Ključne riječi
pravo na pristup sudu; pravna pomoć; pravo na tužbu

Hrčak ID: 13279

URI
https://hrcak.srce.hr/13279

[engleski]

Posjeta: 1.840 *